Kritika koja deluje kao frustracija 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Dok od zvaničnika vlasti koji su razgovarali sa funkcionerom Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom gotovo da nema reakcija na poruke koje je gost poslao, opozicija koja zagovara bojkot predstojećih izbora je reklo bi se nezadovoljna.

Na Mekalisterov stav da bojkot nije dobro rešenje reagovao je predsednik stranke Slobode i pravde Dragan Đilas rekavši da Mekalister zna šta se dešava u Srbiji, ali odbija da stvari nazove pravim imenom. I nije to jedina Đilasova izjava kojom kritikuje ponašanje zvaničnika zapadnih zemalja koji su sumnjičavi prema neizlasku na izbore. On je nedavno rekao i da je međunarodnoj zajednici opozicija u parlamentu potrebna kao ikebana jer očekuju da Aleksandar Vučić reši pitanje Kosova, te da zato Zapad toleriše vlasti mnogo loših stvari u zemlji.

Dok sagovornici Danasa smatraju da Đilasove izjave, iako legitimne i za neke tačne, deluju krajnje dnevnopolitički i kao rezultat frustracije jer nema podrške sa strane, Đilas navodi da govori isključivo istinu i da ne tražim od međunarodne zajednice da podrži njega i da ga tapše po ramenu nego da napokon počne da podržava Srbiju.

– Govorim samo istinu, a ona je da međunarodna zajednica zbog Vučićevog obećanja da će priznati Kosovo sedam godina žmuri na činjenicu da je Srbija postala neslobodna autoritarna država kojom vlada organizovani kriminal. Činjenice i brojevi govore da ekonomski najslabije napredujemo od svih zemalja istočne i centralne Evrope, imamo realno najmanje plate, ulazimo u dužničku zavisnost prema pojedinim državama, ljudi zbog niskih plata i katastrofalne situacije beže iz zemlje… Sve to kažem i svakom predstavniku međunarodne zajednice sa kojim imam sastanak. Smatram to svojom obavezom prema građanima koji žive u ludilu koje vlast kreira – objašnjava Đilas za naš list.

Sociološkinja Vesna Pešić kaže da je tačno ono što Đilas govori i da bi i ona to isto rekla iako za nju tako nešto uopšte nije novo.

– Sviđalo se to nekom ili ne sviđalo, to je tačno i to nije nikakvo stranačko pitanje. Međunarodnu zajednicu kada je reč o Srbiji od početka interesuje politika prema Kosovu. Ostalo ih ne zanima. Nema interesovanja za rešavanje bilo kojih drugih pitanja. Oni vole periferne diktatore preko kojih mogu da ostvare neke svoje interese. Pošto je on njih vozao sedam godina a nas uništio skroz, oni hoće, i otvoreno to kažu, da naredni izbori budu legitimni. I očekuju da će Vučić da prizna Kosovo. Vučić opet s druge strane kaže da neće, ako se ne usvoji njegov predlog o razgraničenju. Nije sve crno-belo – navodi Pešićeva.

Ona dodaje da Mekalister možda i ne razume dubinu problema.

– Čini mi se da čak i oni koji su u opoziciji ne razumeju to. Oni su sve sveli na pitanje izbornih uslova potencirajući poziciju medija. Slažem se da je to veoma uticajno, ali zaboravljaju da postoji zadivljujuća i fantastična mašinerija koju je Vučić stvorio, koja je do detalja razrađena i koja gazi sve pred sobom. Vučić uvodi i perfidne sisteme dvovlašća. Mekalister to ne razume. Mi ne možemo čak to ni da mu objasnimo niti da prevedemo sve besmislene amandmane, glasanje na zvonce i sve ostalo… – ukazuje naša sagovornica.

Prema njenom mišljenju, zato ne treba govoriti o bojkotu nego o tome da izbora nema.

Na pitanje da li se takvim izjavama povećava evroskepticizam i udaljava se javnost od EU, ona kaže da je evropska šargarepa daleko od nas. A da oni koji su evropski nastrojeni mogu u takvoj situaciji poći ka struji koja je sada nasuprot njima, radikalna i ksenofobna.

Profesor FPN Đorđe Pavićević smatra da se opozicija u Srbiji oseća pomalo isfrustrirano i izdano zbog nedostatka podrške međunarodne zajednice i odsustvom osuda nedemokratskih praksi režima.

– Pretpostavljam da Đilas ovim želi da prozove međunarodnu zajednicu da se jasnije izjasni o vladavini Aleksandra Vučića, ali i da se obrati domaćoj javnosti da ne očekuje snažniju podršku demokratskih država za promenu vlasti u Srbiji – kaže Pavićević za Danas.

Politički analitičar Dragomir Anđelković navodi da je legitimno to što Đilas kritikuje EU i zapadni deo međunarodne zajednice, ali da mu se ipak čini da bi primerenije bilo da je njegova kritika povodom Kosova bila deo spoljne politike a ne unutrašnje.

– Ovako u kontekstu unutrašnje politike ispada da je zapadni deo međunarodne zajednice pozitivan kad podržava npr. Đilasa, a negativan kad ne podržava. To onda deluje krajnje dnevnopolitički – zaključuje Anđelković.

Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Mihajlo Crnobrnja je gostujući na N1 rekao da su Đilasove reči o Mekalisteru „eskivaža da se odgovori i da se oštrije i jasnije prezentira svoj stav“. „Zgodna prilika da se malo muvanjem i pravljenjem teško razumljivih rečenica narodu učini da Đilas ima neki važan stav“, ocenio je Crnobrnja.

Đorđe Vukadinović, politički analitičar, dodaje da Đilasova izjava prija određenom delu biračkog tela, ali u njoj vidi i apsurd jer opozicija od iste te EU očekuje da bude posrednik u dijalogu s vlastima koji će pritisnuti Vučića da napravi ustupke.

„Mogu ja da kažem šta me briga, ali teško da oni koji očekuju podršku Brisela mogu tako da kažu“, napominje Vukadinović.

Prioritet trebao da bude susret s građanima

Nakon jučerašnje privatne posete Dejvida Mekalistera Srbiji udruženje „Jedan od pet miliona“ poručilo je juče da je susret sa građanima koji protestuju već devet meseci zbog nepoštovanja zakona i protiv nasilja ove vlasti trebao biti prioritet posete zvaničnika Evropskog parlamenta. Oni Mekalisterovu posetu vide kao privatnu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari