– Ocena Zaštitnika građana da će u budućnosti MUP raditi po zakonu predstavlja uvredu za građane koji već 20 meseci čekaju da čuju zašto policija nije pomogla vezanim građanima tokom rušenja u Hercegovačkoj, ističe za naš list Ksenija Radovanović.

Kao posebno interesantnu, Radovanović izdvaja procenu Zaštitnika da nije pretrpela naročito štetne posledice, s obzirom na to, kako kaže, da mu je prethodno dostavljena dokumentacija koja pokazuje da ovo nije izolovan incident zloupotrebe policijskih ovlašćenja, već samo jedan u nizu događaja koji uključuju i pretnje na ulici i „praćenje mog kretanja, pa i kretanja članova moje porodice“.

– Odluka Zaštitnika građana za mene je veliko razočaranje i jasna potvrda da ovde ne vladaju zakoni, već partijski interesi, zaključuje sagovornica našeg lista.

Iako u odgovoru Zaštitnika građana piše da neće uputiti ni formalnu preporuku MUP, konstatuje se da je došlo do „izvesnog prekoračenja policijskih ovlašćenja, čime su istovremeno povređena i načela dobre uprave“. Takođe, Zaštitnik građana zahvaljuje Kseniji Radovanović što je „svojom pritužbom ukazala na nepravilnosti“, čime je, kako piše, „doprinela unapređenju rada organa uprave u Republici Srbiji“.

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd podsetila je juče u saopštenju „da je na dan protesta, 25. juna 2016. više nepoznatih osoba snimalo aktiviste i aktivistkinje Inicijative, a da su dve osobe čak pokušale da jednu od aktivistkinja, Kseniju Radovanović, izdvoje sa protesta i protiv njene volje odvedu do automobila, predstavljajući se kao policijski službenici, a odbijajući da pokažu službene legitimacije. Nakon prijave policiji, jedna osoba, za koju će se kasnije ispostaviti da je 22-godišnji momak, Nikola Davidović, nasrnuo je na policajce, odbio da pokaže ličnu kartu i telefonom pozvao pomoćnika načelnika Policijske uprave za grad Beograd, Miloša Stankovića, koji je zatim izdao naređenje o njegovom puštanju“, piše u saopštenju. Dodaje se da je nakon ovog događaja Davidović nastavio da prati aktivistkinju, zbog čega je policija još jednom reagovala, ali on nije udaljen sa protesta.

„O svemu ovome nastala je i službena beleška policajca u postupanju, a opisano je i u izveštaju Zaštitnika građana. U kasnijem toku ovog slučaja ni Tužilaštvo ni Sektor unutrašnje kontrole MUP nisu pristupile utvrđivanju odgovornosti vrha policije za ovaj događaj. Kako su i BIA i MUP za novinare potvrdile da Nikola Davidović nije pripadnik njihovih službi, ostaje nejasno u čije ime i sa kojim ciljem je pomoćnik načelnika PU za grad Beograd, Miloš Stanković, izdao naređenje policajcu na terenu da lice zatečeno u izvršenju i upornom ponavljanju krivičnog dela – oslobodi“, piše u saopštenju Inicijative.