Kuburović sutra na sednici Venecijanske komisije o izmenama Ustava 1Foto: N1

Ministarka pravde Nela Kuburović učestvovaće sutra, 22. juna, na 115. plenarnoj sesiji Evropske komisije za demokratiju putem prava, poznatijoj kao Venecijanska komisija, koja se održava od 22. do 23. juna u Veneciji.

Kako se navodi u saopštenju ministarka Kuburović imaće priliku da na sednici Komisije još jednom predstavi Nacrt izmena Ustava u oblasti pravosuđa, koji je Venecijanskoj komisiji prosleđen na mišljenje tokom aprila ove godine.

Akcioni plan za Poglavlje 23 kao jednu od svojih mera predviđa izmene Ustava u oblasti pravosuđa u cilju jačanja nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužiaštva, kao i njihove odgovornosti.

U saopštenju se podseća da su tokom 2017. i početkom 2018. godine održana dva kruga javne rasprave, nakon čega je Ministarstvo pravde izradilo Nacrt ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa. Taj nacrt je sredinom aprila prosleđen Venecijanskoj komisiji na mišljenje, koja će nakon svog redovnoj junskog zasedanja proslediti svoje preporuke Srbiji, radi njihovog usaglašavanja sa tekstom nacrta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari