Kuper: Za Balkan najbolje da sami rešavaju svoje probleme 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Bez obzira na nisku izlaznost rezultat referenduma u Makedoniji, koji je trebalo da stvori uslove za promenu imena države u skladu sa ranijim dogovorom koji su postigli Atina i Skoplje, je validan, navodi u razgovoru za RSE Robert Kuper (Robert Cooper) nekadašnji posrednik u dijalogu Prištine i Beograda.

Kuper je u ime Evropske unije bio posrednik u briselskom procesu započetom 2011. godine u vreme kada je šefica evropske diplomatije bila Ketrin Ešton (Catherine Ashton). Dijalog je nastavljen i nakon isteka njenog mandata, te preuzimanja vođenja evropske diplomatije od strane Federike Mogerini (Federica Mogherini).

U međuvremenu je došlo i do promene vlasti u Srbiji, te dolaska naprednjaka i njihovih saveznika predvođenih najpre premijerom a potom predsednikom države Aleksandrom Vučićem. Dogodile su se promene i na kosovskoj političkoj sceni, te stavove Prištine danas zastupaju predsednik Hašim Tači, odnosno premijer Ramuš Haradinaj, koji su i sami u međusobnom političkom razmimoilaženju.

Kuper veruje da bi ishod referenduma u Makedoniji mogao biti pozitivan signal za kosovsku i srpsku stranu, u trenutku kada je briselski dijalog u krizi:

„Nadam se da će sami Makedonci rešiti ovaj problem koji su njihova zemlja i Grčka imale jako dugo. Ako reše taj problem, svi treba da budemo zadovoljni i svi na Balkanu to treba da pozdrave kao veoma pozitivan signal za čitav region. A bio bih još srećniji ako bi Srbija i Kosovo svoj problem rešili zajedno. Najbolje rešenje je da ljudi u vašem regionu ne čine ono što im kažu iz Evropske unije ili NATO-a ili bilo odakle, nego da sami, zajedno, nađu rešenje za svoje probleme“, navodi Kuper i u nastavku objašnjava zbog čega veruje da rezultate nedeljnog glasanja u Makedoniji treba tretirati kao validne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari