Kurije de Balkan: Na severu Kosova psihoza, protesti i manipulacije 1Foto: Beta/Kosa Mitrović/EV

Studenti i penzioneri protestuju svaki dan u severnom delu Kosovske Mitrovice od uvođenja poreza od 100 odsto na robu iz Srbije, ali za sada nije bilo nestašice, jer srpska roba ulazi na Kosovo alternativnim putevima, na veliku korist lokalnih političara i njihovih albanskih „prijatelja“, prenosi francuski portal Kurije de Balkan (Le Courrier des Balkans).

U opširnoj reportaži pod naslovom „Na severu Kosova psihoza, protesti i manipulacije“, portal prenosi da studenti svaki dan imaju proteste i performanse, među kojima slanje golubova pismonoša prema evropskim glavnim gradovima sa zahtevom da intervenišu kod kosovskih vlasti, ili igraju košarsku s vezanim rukama i povezima preko očiju. Meč se završava rezultatom 12:44, aludirajuči na rezoluciju UN 1244.

Međutim, šetajući ulicama Mitrovice i drugih mesta na severu Kosova, rafovi u prodavnicama izgledaju puni, a ispred njih su parkirani kamioni sa kosovskim tablicama noseći srpske proizvode koji se bez problema isporučuju supermarketima.

„Nalazimo srpske proizvode svuda po Kosovu. Cene se nisu nešto promenile. U severnom delu Mitrovice, zapravo nema lekova u državnim apotekama, ali je tako već dve godine“, rekla je za francuski portal Ksenija Božović, funkcionerka Građanske inicijative Srbija, demokratija i pravda, i bliska saradnica ubijenog Olivera Ivanovića.

Prema njenim rečima, roba dolazi preko „alternativnih puteva“ na zvaničnom administrativnom prelazu ocenjujući da to ne bi moglo da se radi „bez saglasnosti Beograda i Prištine“. „Profit od toga ima uži krug ljudi, veoma blizak sa sprskim i kosovsko-albanskim političarima“, rekla je ona.

Ksenija Božović je da dodala da su učesnici protesta primorani da idu na demonstranstije jer im je prećeno da mogu da izgube posao.

Direktor nezavisne kablovske televizije Mir Nenad Radosavljević smatra da protesti i cela dešavanja na Kosovu imaju za cilj da se odvrati pažnja od pregovora predsednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija o „podeli teritorije, uz saglasnost velikih zapadnih sila kao što su SAD“.

Portal dodaje da je sa stanovištvom u prodavnicima ili kafeima teško razgovarati o povećanju poreza, protestima i hipotezi razmene teritorije jer je „strah sveprisutan“.

Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković je rekla da su srpske vlasti „dovele mafiju na sever Kosova i da ona rukovodi institucijama“ i dodala da oni koji se ne pokoravaju gube posao, automobili su im zapaljeni ili su fizički napadnuti.

Kurije de Balkan dalje piše da su tenzije sve veće pošto Kosovo odbija da ukine porez uprkos pritiscima Evropske unije i te vlasti su najavile da će uskoro formirati oružane snage.

Srpske vlasti kao odgovor navode da ne isključuju mogućnost slanja svojih snaga, iako je premijerka Ana Brnabić izrazila nadu da Srbija neće morati da koristi vojsku.

Kfor sa svoje strane navodi da je bezbednosna situacija pod kontrolom i da je tenzija na političkom nivou. „Stanovništvo je na terenu mirno“, rekao je portparol Kofra Vičenco Grasi, naveo je francuski portal.

Da podsetimo, direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je juče da bi razumna odluka bila da Priština momentalno ukloni protivpravne i anticivilizacijske trgovinske blokade za robu iz centralne Srbije, a da je najavljeno formiranje kosovske vojske opasnost po čitav region.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj najavio je da će protiv Srbije, sem takse od 100 odsto na uvoz srpske robe preduzeti i druge teže mere.

Folk pevačica Svetlana – Ceca Ražnatović juče je preko Jarinja ušla na KiM i održala koncert podrške na kojem je izjavila da je spremna da podrži Mitrovčane i humanitarno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari