Kurti: Dijalog sa Srbijom na četvrtom mestu 1Foto: FoNet/AP

Predsednik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je danas da ne može učiniti dijalog sa Srbijom prvim prioritetom nove vlade, dodavši da dokle god Srpska lista ima 10 mesta u parlamentu, Kosovo neće moći da promeni Ustav kako bi se ujedinilo jednog dana sa Albanijom.

Kurti je prilikom posete Đirokastri u okviru predizborne kampanje svoje partije u Albaniji za izbore 25. aprila, za Kosovo onlajn rekao da se njegov stav u vezi sa dijalogom sa Srbijom nije promenio posle razgovora sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

„Što se tiče dijaloga sa Srbijom, u javnom mnjenju je značaj ovog dijaloga na šestom ili sedmom mestu. Rekao sam da pravim konsenzus da ga dovedem na četvrto mesto. Ali ga ne mogu učiniti prvim prioritetom, jer se to ne sviđa građanima, a ja njima odgovaram“, rekao je Kurti.

Kurti je ponovio da su prva dva prioriteta zapošljavanje i pravda, pa pandemija, a nakon toga bi mogao biti dijalog sa Srbijom, koji bi inače trebalo da bude dobro pripremljen i principijelan.

„U dosadašnjem dijalogu, Kosovo je bilo mnogo više tema nego faktor. U našoj vladi, u dijalogu sa Srbijom, Kosovo postaje faktor“, rekao je Kurti.

Govoreći o eventulanom referedumu o ujedinjenju sa Albanijom, Kurti je naveo da Kosovu nedostaje zakon o referendumima i da su se u predizbornoj kampanji obavezali da ga donesu, ali da to nije dovoljno.

Moramo jednog dana promeniti Ustav u delu u kojem se kaže da nemamo pravo da pridružimo drugoj državi, ali, kako je naveo, to se ne radi brzo i lako jer su potrebni glasovi dve trećine manjina u skupštini.

„U Skupštini Kosova 10 mesta kontroliše Srpska lista, što pokazuje da ne možemo menjati Ustav“, rekao je Kurti i dodao da Srbi na Kosovu to ne podržavaju jer imaju Beograd i njihove paralelne strukture na Kosovu.

„Mi ne želimo ujedinjenje, referendum ili promenu ustava na štetu nekoga drugog, ali radi naših interesa na miran i demokratski način, nikako sa sukobima“, rekao je Kurti.

Bivši specijalni izaslanik šefa američke države za pregovore Kosova i Srbije, Ričard Grenel, pozvao je danas novog predsednika SAD, Džozefa Bajdena, i njegovu administraciju da osude izjavu pobednika kosovskih parlamentarnih izbora Aljbina Kurtija da bi glasao za ujedinjenje Kosova i Albanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari