Kurti i Osmani najavili koaliciju 1Foto: EPA/ VALDRIN XHEMAJ

Lider Samoopredeljenja (LVV) Aljbin Kurti i kandidatkinja za premijerku LDK Vjosa Osmani završili su prvi sastanak na kom se razgovaralo o koaliciji ove dve stranke nakon nedeljnih izbora. Najavljuju vladu umanjenog sastava, kao i to da neće juriti za koalicijom sa Srpskom listom.

Malo posle podneva danas došlo je do sastanka između predstavnika dve prvoplasirane partije na nedeljnim vanrednim izborima za Skupštinu Kosova, prenosi KoSSev.

Uoči sastanka, Kurti je najavio da će razgovarati o „početku nove vlade“ i najavio da će koalicija LVV i LDK „sačuvati zemlju od zla“.

Kako je nakon sastanka izjavila Osmani, sa Kurtijem je razgovarala o principima, ali detalji još uvek nisu diskutovani. Dodaju da smatraju da nije fer najaviti imena budućih članova vlade pre objavljivanja rezultata.

Kurti i Osmani najavili koaliciju 2
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

„Verujemo da će rezultati izbora biti potvrđeni, očekujemo konačne rezultate iz poštovanja prema građanima, kao i rezultate od preko 20.000 uslovnih glasova“, rekao je Kurti, prenosi KTV.

Dvoje lidera nisu najavili ni ime budućeg premijera, ali je Kurti najavio da će vladati zajedno.

„Vladaćemo zajedno. Nećemo se baviti političkom trgovinom kakvu ste videli sa PAN koalicijom. Bićemo radikalno transparentni“, najavio je Kurti.

Pored toga što će imati svega 12 ministarstava, buduća vlada će ispoštovati i kvotu od 30% zastupljenosti i muškaraca i žena.

Kada je budućnost jedine srpske parlamentarne partije, Srpske liste, u budućoj kosovskoj vladi u pitanju, Kurti i Osmani poručili su da će se pre Srpske liste sastati sa drugim političkim opcijama.

„Nećemo juriti ka Srpskoj listi bez da se sastanemo sa Srbima izvan Srpske liste“, rekao je Kurti.

Najavili su i dalje sastanke u narednim danima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari