Kurti: Idem sutra na sastanak kod Tačija, reći ću mu da su novi izbori jedini put 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Premijer Kosova u ostavci Aljbin Kurti je večeras izjavio da će poslušati savete pravnih stručnjaka i otiči sutra na sastanak sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem koji je sazvan radi konsultacija o daljim postupcima nakon izglasavanja nepoverenja njegovoj vladi.

„Moji pravni savetnici koji su imali za zadatak da ocene poziv predsednika su mi sugerisali da idem na sutrašnji sastanak. Ja ću otići kao premijer na dužnosti da predstavim svoj stav, ne smatrajući to konsultacijama za stvaranje Vlade, jer bi bilo gaženje Ustava, jer nismo u posle izbornoj situaciji“, kazao je Kurti za TV KTV.

Prema njemu predsednik se ponaša kao da je 25. mart isto kao 3.februar, kao da on nikada nisam izabran za premijera.

Kazao je da je predsednik Tači 3. februara, dan pre sednice na kojoj je izabran, pozvao na ručak poslanike ne srpskih manjina na Brezovici, kako bi se ih ubedio dane dođu na sednicu i time onemogućilo da bude izabran za premijera.

Prema njemu predsednik Kosova nema ustavna sredstva da kaže da se iz ovog sastava Skupštine treba izabrati nova vlada.

„Predsednik treba da odredi datume za konsultacije sa partijama o datumu izbora a ne da pokuša da formira novu vladu, jer jedan ceremonijalni predsednik ne formira niti predvodi političku volju i izbori bi trebali da se održe negde sredinom juna, jer Ustav Kosova ne nudi druga rešenja. Potrebna je nova Skupština za novu vladu“, kazao je on.

Najavio je da će Tačiju tokom sutrašnjeg sastanka predsedniku reči da želi vladu koje neće biti vlada kako bi on bio više od predsednika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari