Kurti: Nećemo se svetiti nikome, ali ćemo tražiti pravdu 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Pokreta Samoopredeljenje i kandidat za premijera Aljbin Kurti rekao je da su se građani okupili i potvrđeno je da su izbori referendum.

Kurti je rekao da je dobijen referendum za pravdu i protiv zauzimanja države. Rekao je da je ova pobeda PS prilika da započnu promenu koju žele.

„Put koji je pred nama je dug, imaćemo prepreke i napravićemo neke greške, ali imamo plemenit cilj. Nećemo se nikome svetiti, ali ćemo tražiti pravdu. Svako od nas mora preuzeti odgovornost koja nam pripada kako bismo učinili svoju zemlju mogućom za život“, rekao je Kurti, a  prenosi RTK 2.

Kurti je rekao da će ova pobeda ostati upamćena kao dan kada je narod govorio jednim glasom i uzeo svoju sudbinu u svoje ruke.

Prema njegovim rečima, ostaće upamćeni dugi redovi ljudi na biračkim mestima i dolazak dijaspore.

Rekao je da bi trebalo da postoji jednakost u pravdi i napredak bez diskriminacije.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim u nedelju na Kosovu pobedio je Pokret Samoopredeljenje, koji je osvojio 48,17 odsto glasova na osnovu 99,88 obrađenih glasova, saopštila je Centralna izborna komisija.

Osmani: Kosovo glasalo za svetlu budućnost

Kandidat za predsednika od strane Pokreta Samoopredeljenje Vjosa Osmani, na konferenciji za štampu rekla je da se beli dan koji je najavljen ujutru, pretvorio u belu noć.

Rekla je da je danas zazvučao glas građana i da je glasanje donelo dugo očekivanu promenu.

Takođe, Osmani je rekla da pravi posao počinje danas i da sutra sunce izlazi za Kosovo.

„Danas se beli dan koji smo najavili pretvorio u belu noć. Kosovo je glasalo za svetlu budućnost, vaš glas je odzvanjao kao nikada pre. Vaš glas je doneo očekivanu promenu. Od srca milion puta hvala. Svesni smo velikog tereta, vaša vera će nam biti vodič na ovom putovanju. Zajedno nastavljamo rad na razvoju demokratije“, rekla je Osmani, a prenosi RTK 2.

Dodala je da ovo nije mandat za vraćanje unazad, nego „mandat kada garantujemo dobrobit i borimo se protiv korupcije, osiguravamo pravdu. Ova vlada će biti vaša, vaš glas će biti naš glas“.

„Ako još uvek postoji neko od vas koji mislite da je promena na Kosovu teška, ova pobeda je odgovor. Građani Kosova znaju kada je to dovoljno, znaju kada je vreme za novo poglavlje.

Ovo je vaša pobeda, vratićemo poverenje u politiku, radićemo za svoj narod. Institucijama će upravljati pravda, Kosovo će se promeniti. Mnogo je posla urađeno, zajedno smo hodali od ugla do ugla, pozdravili ste nas svim srcem, pravi posao počinje danas, posao za mlade, pravdu počinje .. posao počinje da nas spaja za bolju budućnost … Sutra se rađa sunce za Kosovo“.

Pacoli: Možemo zaključiti da je pobednik izbora PS

Lider Alijanse za novo Kosovo (AKR) Bedžet Pacoli reagovao je dan posle parlamentarnih izbora.

Kako prenosi RTK 2, Pacoli koji je bio deo liste DSK za poslanika rekao je da, kako se prebrojavanje glasova bliži kraju, „možemo zaključiti da je pobednik izbora PS“.

„U demokratiji je važno prihvatiti rezultat i čestitati protivniku. Želeo bih da se zahvalim svim građanima zemlje koji su još jednom postavili visok standard u ovom izbornom procesu, bez ikakvih incidenata i sa velikim odzivom“, rekao je Pacoli.

„Nakon overe rezultata, važno je konstituisati novu Skupštinu i što pre izabrati novu Vladu“, istakao je on.

Dačić: Srpska lista odraz jedinstva

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas, komentarišući rezultate izbora na Kosovu, kako je postojao plan Albanaca da otmu bar jedno mesto Srpskoj listi i poručio da mu je drago što je narod shvatio da je srpska lista oličenje jedinstva, saopšteno je iz Dačićevog kabineta.
Dačić, gostujući u programu TV Hepi, istakao da su za dijalog vlasti i opozicije potrebne dve platforme.

“Govorio sam o tome da neke stranke žele da učestvuju, a neke ne. Jedan deo opozicije je izašao sa dve platforme, a neko je rekao i da izbori trebaju da se izvrše unutar opozicije”, rekao je Dačić i dodao da je više puta izjavljivao da ako neko shvata dijalog kao fontanu želja, on ne razume politički momenat, ni političku klackalicu.

Dačić je upitao da li se, osim što su protiv Vučića, Dačića i protiv bilo koga ko je oličenje vlasti, zna za šta se opozicija opozicija zalaže i da još „nije video primer“.

„Kako će da vrate Kosovo? Koji je plan taj ‘vrlo kratak’? U vreme njihove vlasti Kosovo je proglašeno kao nezavisno”, rekao je Dačić i ocenio da su principi opozicije „utopistički“.

„Vlast nema razloga da brine za svoju budućnost. To koliko su nepopularni i koje ideje imaju i kako su se pokazali dok su bili na vlasti, odnos prema medijima, koje bogatstvo su stekli. Sve ih to diskvalifikuje da budu blizu vlasti“, rekao je Dačić i poručio da je, što se njega tiče, spreman za razgovor.

Ako kažu da je parlament nelegitiman, pa onda žele da dođu u isti taj nelegitiman parlament na vanstranački dijalog – to je potpuno kontradiktorno i paradoksalno, rekao je Dačić.

Na pitanje ko će da pravi spisak šta je opozicija, Dačić je ocenio da je „veliko političko neznanje“ to što neko sebe zove „ujedinjenom opozicijom“.

„Kako će oni onda doći na vlast? Da li mi treba da zovemo našu stranku ‘Ujedinjena vlast’? To je smešno”, rekao je Dačić i oceniod a opozicione stranke imaju malo podrške.

Komentarišući hapšenje prethodnih dana, Dačić je oenio da se klasična mafija i organizovane kriminalne grupe se kriju iza navijača.

“Neki od njih pokušavaju da vode klubove, otvaraju biznise. To je jedan veliki kancer za naše društvo“, ocenio je Dačić.

Ako neko zaista želi dobro našoj zemlji, ako nećemo da podržimo vlast, pitanje borbe protiv Covida 19 i kriminala treba da bude opšti društveni konsenzus, naglasio je on.

Ambasada SAD čestita pobedniku izbora na Kosovu i jedva čeka saradnju sa novom vladom

Američka ambasada u Prištini je čestitala partiji pobednici na izborima na Kosovu i istakla da jedva čeka da sa novom vladom sarađuje u ostvarivanju zajedničkih ciljeva.

„Čestitam građanima Kosova koji su dokazali posvećenost demokratiji i viziji za budućnost. Amerika stoji uz Kosovo i jedva čeka da sa novom vladom sarađuje u zajedničkim ciljevima mira, pravde i prosperiteta“, kaže se u postu ambasade na tviteru.

Prema rezultatu prebrojavanja 99,25 odsto glasova, Pokret Samoopredeljenje vodi sa 47,89 odsto osvojenih glasova, što je najubedljivija pobeda na posleratnom Kosovu.

Druga je Demokratska partija Kosova sa 17,3 odsto, dok je treća Demokratski savez Kosova sa 13,08 odsto osvojenih glasova.

Mediji: Mustafa podneo ostavku na funkciju predsednika DSK

Predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa je danas na sastanku Predsedništva stranke koje je u toku podneo ostavku, javljaju prištinski mediji.

Portal gazetaexpress.com pozivajući se na svoje izvore je javio da je Mustafa na početku sastanka podneo ostavku.

Na jučerašnjim izborima DSK je pretrpeo poraz kao nikada do sada i prema preliminarnim rezultatima osvojio je 13,08 odsto, odnosno 102.959 glasova, što je skoro za 100 hiljada manje u odnosu na izbore iz oktobra 2019. godine.

Takođe prema podacima CIK-a po opštinama DSK nije pobedila ni u jednoj opštini na Kosovu.

Istovremeno od 2010. kada je Mustafa preuzeo rukovodstvo stranke DSK nije pobedila ni na jednim parlamentarnim izborima, dok je u isto vreme izgubio i Prištinu, koju je vodio od 1999. godine.

Prema do sada poznatim rezultatima na izborima vodi Pokret Samoopredeljenje sa 376.933 glasa, ili 47,88 odsto. Na drugom mestu je Demokratska partija Kosova (DPK) koja trenutno ima 136.681 glasova ili 17,36 odsto.

Potpredsednik DSK: Celo predsedništvo stranke je u ostavci

Potpredsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ljutfi Haziri izjavio je danas da je posle ostavke predsednika Ise Mustafe celo predsedništvo stranke je u ostavci.

Upitan od strane novinare dali će on naslediti Mustafu na čelu DSK on je rekao da još nema nikakvih imena (za predsednika).

Mustafa je danas na sastanku predsedništva stranke podneo ostavku zbog vrlo loših rezultata na jučerašnjim prevremenim parlamentarnim izborima.

Mustafa ostaje na čelu stranke kao v.d. predsednika do izbora novog lidera stranke na sastanku Skupštine DSK.

Na jučerašnjim izborima DSK je pretrpeo poraz kao nikada do sada i prema preliminarnim rezultatima osvojio je 13,08 odsto, odnosno 102.959 glasova, što je skoro za 100 hiljada manje u odnosu na izbore iz oktobra 2019. godine.

Takođe prema podacima CIK-a po opštinama DSK nije pobedila ni u jednoj opštini na Kosovu.

Istovremeno od 2010. kada je Mustafa preuzeo rukovodstvo stranke DSK nije pobedila ni na jednim parlamentarnim izborima, dok je u isto vreme izgubio i Prištinu, koju je vodio od 1999. godine.

Prema do sada poznatim rezultatima na izborima vodi Pokret Samoopredeljenje sa 376.933 glasa, ili 47,88 odsto. Na drugom mestu je Demokratska partija Kosova (DPK) koja trenutno ima 136.681 glasova ili 17,36 odsto.

Ljimaj čestitao Samoopredeljenju na pobedi na jučerašnjim izborima na Kosovu

Predsednik Socijaldemokratske inicijative Kosova (SDIK) Fatmir Limaj čestitao je danas pokretu Samoopredeljenja na pobedi na prevremenim parlamentarnim izborima održanim juče na Kosov.

„Čestitam pobednicima izbora na poverenju koje su dobili od naroda. Mi ćemo pratiti poverenje koje ste dobili od naroda. Vreme je za rad i stabilnu vladu“, poručio je Ljimaj.

Glasovi za njegovu stranku su, kako je ocenio, glasovi duše.

„Mi kao SDIK nastavljamo da snažno budemo glasnogovornici tih aktivista. Oni su deo otelotvorenja naših ciljeva, tu su mnogi momci i devojke rođeni posle rata. SDIK neće biti deo parlamenta, ali nikako neće prestati da bude glas promovisanja nacionalnih i ljudskih vrednosti. Kosovo je pre i iznad svega glas oslobodilaca i ima da raste i promoviše se“, kazao je on.

SDIK je na jučerašnjim parlamentarnim izborima osvojila 2.59 odsto glasova i ostaje van parlamenta.

Mediji u EU: Pobeda Kurtija na izborima komplikuje napore Zapada za sporazum s Beogradom

Ishod jučerašnjih izbora na Kosovu učiniće još složenijim napore Evropske unije i SAD da izdejstvuju sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, jer izgledni novi kosovski premijer Aljbin Kurti ima „veoma oštar stav prema Srbiji“, uz antizapadne poruke, ocenjuju mediji u Evropskoj uniji.

Briselski portal Juronjuz navodi da je „Kosovo za premijera izabralo antisrpskog jastreba“, dok portal Euraktiv smatra da će „Kurti, poznat po tvrdom stavu prema Srbiji, takođe biti suočen sa snažnim pritiscima Zapada da obnovi dijalog sa Beogradom“.

Politiko ističe da će „Kurtijeva pobeda učiniti još složenijim napore Zapada da izdejstvuje mir između Kosova i Srbije…jer je stav njegove stranke da ne može biti kompromisa sa Srbijom“.

List dodaje da „Kurtijevi stavovi sukobljavanja ne idu u prilog rešavanju razmirica u okviru dijaloga uz posredstvo EU, koji je godinama jako malo napredovao“.

Francuski list Mond piše da je na izborima „ubedljivo pobedio lider nacionalističke levice Aljbin Kurti“ uz obećanje da će iskoreniti korupciju i nezaposlenost, dok ‘Figaro“ podvlači da će Kurti, „zagovornik tvrde linije prema Beogradu, morati da nastaviti teški dijalog s Beogradom…mada Kurti navodi da se taj dijalog nalazi tek na šestom ili sedmom mestu po važnosti“.

Nemački portal Dojče vele to isto podvlači, a mediji u EU pišu i da analitičari u Prištini smatraju da su jučerašnji izbori bili i glasanje protiv dosadašnjih političara ogrezlih u korupciji i kriminalu, a ne baš i odraz saglasnosti s Kurtijevim programom.

Mediji u Zapadnoj Evropi navode i mišljenja analitičara i birača u Prištini da Kurti ima i nasilne i „diktatorske sklonosti“ i „predstavlja pretnju za povlašćene odnose Kosova i Amerike“.

Italijanski dnevnik Republika javlja da su na izborima na Kosovu „pre svega mladi izabrali levičarske nacionaliste“, što je ocena koju daju i neki španski listovi.

Pais prenosi iz Prištine zabrinutost pojedinih građana koji su rekli „videli smo šta je nacionalizam, preživeli smo rat, a to treba da bude alternativa za Kosovo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari