Kurti poručuje Tačiju da gazi Ustav Kosova 1Foto: EPA/ ARMANDO BABANI (arhiva)

Lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti je danas u odgovoru na pismo predsednika Kosova Hašima Tačija i sastanak sa liderima stranaka zastupljenih u kosovskom parlamentu rekao da predsednik svojim ponašanjem gazi ustav Kosova, jer oni nisu odbili da predlažu mandatara za sastav nove vlade.

„Uprkos tome da ni u kom slučaju nismo odbili niti zahtev niti predlaganje mandatara dana 22.04.2020 sam primio od vas pismo kojim konstatujete, van ustavnih ovlašćenja kao predsednik, da ja nisam iskoristio pravo za predlaganje novog kandidata za formiranje vlade. Ustav Kosova ne predviđa takvo ovlašćenje predsednika da oceni ili konstatuje korišćenje ili ne korišćenje prava za predlaganje mandatara“, kaže se u pismu Kurtija.

On ističe da Ustav niti presuda Ustavnog suda iz 2014 godine nisu utvrdili niti rok za predlaganje mandatara.

„Ono što Ustav predviđa u ovom slučaju je određivanje mandatara samo nakon predloga partije ili koalicije koja je osvojila apsolutnu ili relativnu većinu kako je to utvrđeno u tački 84. presude Ustavnog suda“, piše Kurti.

Prema njegovom mišljenju, predsednik nema ni ustavna prava niti ovlašćenja da konstatuje da su oni odbili da predlože kandidata za premijera, i da  „predsednik nema mandat niti ovlašćenje da van Ustava ocenjuje kakva će biti Vlada“.

Predsednik Kosova Hašim Tači je u petom pismu predsedniku Samoopredeljenja i odlazećem premijeru, Aljbinu Kurtiju, napisao da Kurti nije iskoristio pravo da predloži kandidata za novog premijera pošto je Vladi 25. marta izglasano nepoverenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari