Kurti: Tači da razmišlja o novim izborima pre nego što zatraži kandidata od nas 1Kurti Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Vršilac dužnosti premijera Kosova, Aljbin Kurti, poručio je, na fejsbuku, da bi predsednik Hašim Tači prvo trebao da razmisli o datumu izbora prije nego što zatraži ime kandidata iz njegove stranke.

Tokom dva poslednja dana predsednik Tači je najavio da će započeti konsultacije sa liderima političkih stranaka zastupljenih u kosovskom parlamentu za stvaranje nove sveobuhvatne vlade Kosova.

Protiv toga su se prethodnih dana izjasnili iz PS, i izjavili da neće dostaviti ime mandatara.

Prema Kurtiju najvažniji član Ustava Kosova za aktuelni situaciju je član 82.2 u kojem se kaže „Skupštinu može raspustiti predsednik Republike Kosovo, posle uspešnog glasanja o nepoverenju Vladi“.

Kurti je takođe rekao da će ovo biti treći put kada se Kosovo nalazi u istoj situaciji, posle 2010. i 2017. godine posle kojih je predsednik raspustio Skupštinu i najavio prevremene izbore.

On je izjave predsednika Tačija da će se konsultovati sa političkim strankama i tražiti formiranje sveobuhvatne vlade ocenio kao neustavne.

„Jednom kada se završi pandemija Covid-19 – protiv koje se svi moramo boriti zajedno podržavajući i pomažući umesto da opstruiramo ili sabotiramo vladu – moramo se vratiti narodu kao izvoru suvereniteta za nove, slobodne i demokratske izbore“, piše Kurti i dodaje da postoji suštinska razlika između situacije u kojoj predsednik vlade podnese ostavku i kada Skupština izglasa nepoverenje vladi.

„Dakle, u drugom slučaju koji je naš, potrebna je nova Skupština za novu vladu. Ovo će biti treći put iste situacija na nezavisnom Kosovu: imali smo uspešne zahteve za izglasavanje nepoverenja u 2010. i 2017. godini, nakon čega je predsednik raspustio Skupštinu i raspisao prevremene izbore. Štaviše, 2017. godine bio je to isti predsednik koji je i sada, i u to vreme nije imao dilemu šta je pravi put posle uspešnog izglasavanja nepoverenja“.

Ustav je jasno stavio do znanja da uspešan predlog o nepoverenju proizvodi izbore, a ne drugu vladu, uz činjenicu da Ustav nije predvideo nijedan drugi postupak, za razliku od ostavke, nakon čega je Ustav predviđao da predsednik započne konsultacije sa strankom ili pobedničkom koalicijom.

„I na kraju, pre nego što zatraži ime kandidata iz Samoopredejlenja predsednik mora razmisliti o datumu. Jer on mora da sprovodi Ustav, a ne da ga tumači“, smatra Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari