Kurti trenutno ima protiv sebe i Srbiju i Zapad 1Foto: Beta/AP/Visar Kryeziu

Pobedu Aljbina Kurtija, lidera Samoopredeljenja, na kosovskim izborima, sagovornici Danasa, Sonja Biserko i Žarko Korać, vide kao pobedu zasnovanu na borbi protiv korupcije, kao i pobedu mlađe i nepotkupljive generacije političara u nekadašnjoj južnoj srpskoj pokrajini.

Rezultati kosovskih izbora nisu nikakvo iznenađenje uzimajući u obzir nezadovoljstvo građana koje već duže vreme kulminira. Oni iz temelja menjaju političku scenu Kosova. Otvara se prostor jednom drugom Kosovu koje je zbog odlazeće generacije političara do sada bilo prikovano za kriminal i korupciju.

To, naravno, neće biti ni lako ni brzo ali jeste novi početak – ističe za Danas Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava.

Ona dodaje da su pobedu odnele dve partije koje nemaju ratno nasleđe niti su vezane za korupciju koja opterećuje kosovsko društvo.

– Samoopredeljenje je pokret koji je nastao posle rata i do sada nikad nije bio na vlasti sem u Prištini. Očigledno je da će ove dve partije formirati vladu ukoliko ne bude intervencije sa strane. Hašim Tači je bio poslušan akter, a on je ovim izborima marginalizovan – smatra Biserko.

Osvrćući se na rezultate izbora na severu Kosova, sagovornica Danasa napominje da je Srpska lista trijumfovala pre svega zahvaljujući pritiscima i pretnjama Beograda. Time su, ističe ona, još jedanput Srbi glasali u korist svoje štete time što ostaju taoci Beograda.

– Ko god bude izabran za premijera biće suočen sa zahtevom Zapada da se ukinu carine Beogradu. Kurti najavljuje i zahtev za reciprocitetom. Kako Kosovo do sada nikada nije samostalno donosilo odluke, pitanje je kako će se međunarodni akteri opredeliti u vezi s premijerskim mestom. Važno je da nova vlada neće pristati na podelu Kosova ili korekcije granica zbog čega je Beograd razočaran jer je imao sigurnog partnera u Tačiju. Čak i ako bi Tači ostao na mestu pregovarača, ne bi imao podršku za taj scenario. Srpski tabloidi već su lansirali kampanju protiv Kurtija kao mrzitelja Srba očito priželjkujući da on ne bude izabran za premijera – zaključuje Sonja Biserko.

Ono što sam očekivao dogodilo se, kaže u izjavi za Danas Žarko Korać, samostalni poslanik u Skupštini Srbije. Iako su njegovi politički stavovi ekstremniji nego većine građana Kosova, dodaje Korać, Kurti je izabran pre svega kao protest protiv korupcije na Kosovu.

– NJega i njegovu stranku ljudi za to ne vezuju a i njegova politička kampanja najviše se zasnivala na kritici korupcije i pljačke. On je jasan znak da je ljudima u regionu dosta krađe i pljačke. I pad prošle makedonske vlade se može tako tumačiti. Prve reakcije u Srbiji pokazuju da je vlastima u euforiji, zbog izbora Srpske liste, potpuno promaklo da će dobiti mnogo tvrđe kosovske pregovarače, na koje će Zapad još manje moći da utiče nego do sada – kaže Korać. Zato je i jedino pitanje, zaključuje sagovornik našeg lista, da li će Zapad izvršiti pritisak da Kosovo dobije koalicionu vladu bez Kurtija. „Paradoksalno, Kurti trenutno ima protiv sebe i Srbiju i Zapad“, napominje Žarko Korać.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari