Kurti: Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu su referendum 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Lider pokreta Samoopredeljenje (PS) Aljbin Kurti ocenio je danas da su naredni prevremeni parlamentarni izbori u suštini referendum za Kosovo.

Kurti je, na svom Fejsbuk profilu, napisao da se „posle sedam meseci pokazalo ono što se znalo od početka“, da je bio „uzaludan izbor vlade“, kao i „nelegalni, neustavni izbori“.

„Izgubili smo mnogo godina, a ne samo meseci. Ovi izbori nisu preuranjeni, već su odloženi. Ovi izbori su referendum, 14. februara loša politika je pred narodnim sudom. Rad, obrazovanje, pravda i zdravlje, to je ono što gradjani žele. Četrnaestog februara slavimo praznik srca kao proslavu demokratije“, napisao je Kurti na Fejsbuku.

On je prethodno odbio da komentariše različita tumačenja o presudi Ustavnog suda prema kojima neće imati pravo da se kandiduje za poslanika a kasnije ni za premijera Kosova.

„Ne želim da komentarišem i tumačim tumačenja. Iznećemo naš stav. Samoopredeljenje, osim što je najveći politički entitet u zemlji, ima i jasnu podršku većine stanovništva na Kosovu“, rekao je Kurti.

Kurti je rekao da će o tome ko će biti na listi za poslanike i sa kojim kandidatima za premijera, uskoro će odlučivati organi stranke.

Prema poslednjim istraživanjima javnog mnjenja pokret Samoopredeljenje podržava više od 50 odsto kosovskih glasača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari