Kurti: Vlada Kosova potrebna i zbog Rezolucije o genocidu Srbije 1Foto: Beta/AP/Visar Kryeziu

Lider Pokreta Samoopredjeljenje Aljbin Kurti izjavio je danas da je Vlada Kosova potrebna, između ostalog, kako bi se sprovela Rezolucija o genocidu Srbije na Kosovu, objavio je portal Kosovo onlajn.

Kurti je, kako se navodi, podsetio da je pre osam meseci Skupština Kosova usvojila Rezoluciju o genocidu koji je na Kosovu počinila Srbija, a kojom se predviđa da 15. januar, dan masakra u Račku, bude proglašen Danom sećanja na genocid nad Albancima na Kosovu.

„A da bi sproveli ovu Rezoluciju i druge dobre odluke koje je donela Skupština Kosova potrebne su vlada i institucije“, rekao je Kurti, tvrdeći da se Rezolucija poziva na različite međunarodne konvencije, deklaracije, sudove, rezolucije i izveštaje.

„Prema zvaničnim podacima, nabrojane su činjenice genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina na Kosovu.

Rezolucija sadrži zahteve prema Srbiji, ali i naše obećanja kao države da će se žrtvama doneti pravda, odšteta i rehabilitacija. Tada je rezolucija usvojena sa 79 glasova za“, rekao je Kurti.

Izbori na Kosovu održani su pre više od tri meseca, ali nova vlada još nije formirana jer Pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova ne mogu da usaglase podelu ministarstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari