Kurti: Vladu sa DSK formiramo tri-četiri dana po potvrđivanju rezultata izbora 1Kurti Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je danas da se s predsednikom Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isom Mustafom dogovorio da se odmah po potvrđivanju izbornih rezultata, u roku od najviše četiri dana, postigne sporazum s DSK o zajedničkoj vladi.

„Nadamo se i verujemo da će to biti sledeće nedelje“, kazao je Kurti posle sastanka s Mustafom i dodao da će se sastati već jedan sat posle potvrđivanja izbornih rezultata.

Dve partije su približile stavove o najznačajnijim pitanjima programa buduće vlade.

„Time smo dokazali novu kulturu formiranja vlade, odnosno jednu novu kulturu vladavine koju ćemo imati kada se bude izglasala u Skupštini Kosova. Drugim rečima, dogovorili smo se o jednom novom tempu – prećićemo sa ‘adadja’ i ‘andantea’ na ‘alegro’ „, kazao je Kurti koristeći muzičke izraze o očekivanom ubrzavanju „tempa“.

Mustafa je kazao da su razgovarali o uskladjivanju stavova dveju stranaka o programu vlade u čemu ima „dosta uspeha“ o pitanjima razvojno-ekonomskih politika, obrazovanja, zdravstva, pravne države, socijalne politike, broja ministarstava.

Mustafa je istakao da na današnjem sastanku nije bilo reči o konkretnim ministarskim mestima i pitanjima kakvo je pozicija predsednika Kosova po isticanju mandata sadašnjem, 2021. godine.

„Razgovarali smo samo o tome da ćemo se preko sporazuma dogovoriti o svim pozicijama u četvorogodišnjem mandatu ukoliko uspemo da postignemo dogovor“, kazao je Mustafa.

On je dodao da će nakon potvrdjivanja rezultata sigurno biti i razgovora sa Srpskom listom, od čega će zavisiti i konačno rešenje, ali je dodao da je na Samoopredelenju, kao pobedniku izbora, da odluči o strankama koje su deo vladajuće koalicije.

U centru za brojanje rezultata se privodi kraju ponovno prebrojavanje glasova sa 1.472 glasačkih mesta, a najavljeno je da će se to najverovatnije okončati u nedelju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari