Laja: Po okončanju krize intenzivirati ekonomsku saradnju Srbije i Španije 1Foto: Pixabay / Efraimstochter

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je danas telefonom sa ministarkom inostranih poslova Španije Aranćom Gonsales Lajom, kojoj je izrazio saučešće zbog velikog broja preminulih građana tokom pandemije, ali i nadu da će se Španija što pre vratiti u normalane životne i ekonomske tokove.

Dačić je ocenio da je veoma pozitivno što je proteklih nekoliko nedelja Španija uspela da izađe iz najdublje krize i što je primetno da se celokupna zdravstvena slika u zemlji polako popravlja, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Prema rečima Dačića, Srbija je ublažila restriktivne mere u borbi protiv pandemije kovida-19, što je posledica poboljšanja epidemiološke situacije.

Laja je prenela da i u Španiji dolazi do postepene, ali oprezne relaksacije mera, pa su se sagovornici saglasili da po okončanju krize dve zemlje treba da pristupe intenziviranju ekonomske saradnje.

Bilateralna saradnja je ocenjena kao strateška, prijateljska i bez otvorenih pitanja, a karakteriše je visok nivo razumevanja na svim poljima, redovan politički dijalog i konstantan trend unapređenja, dodaje se u saopštenju.

Dačić je zahvalio Španiji na principijelnoj poziciji nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i na podršci i zainteresovanosti za proces dijaloga Beograda i Prištine.

On je ponovio da je i dalje aktuelan poziv za posetu ministarke Aranće Gonsales Laje Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari