Lajčak: Kosovo i Srbija daleko od približavanja stavova 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Posrednik Evropske unije u dijalogu Kosova i Srbije, Miroslav Lajčak izjavio je da su te dve strane još daleko od približavanja stavova, ali da rade „trilateralni posao na rešavanju tog pitanja“.

U ekskluzivnom intervjuu za prištinsku TV Klan Kosova, Lajčak je govorio o procesu u kojem posreduje, iz svog ugla objašnjavajući stavove stranaka i vreme kada se može potpisati konačni sporazum dve strane i koji su preduslovi koji moraju biti ispunjeni da bi se to dogodilo.

„Kao posrednik, nije na meni da kažem Kosovu i Srbiji da to urade. Nalaženje zajedničkog jezika je potrebno da bi obe strane imale malo koristi za svoj narod. To je ono što radimo za pregovaračkim stolom“, rekao je Lajčak.

On je, između ostalog, rekao da se „sveobuhvatan sporazum ne može postići bez razgovora o pitanju statusa“.

„Obe strane to znaju i izrazile su svoje stavove o tome. Međutim, moramo da izgradimo zajednički sporazum o ostalim elementima sporazuma kako bismo bili spremni da razgovaramo o statusu“, ukazao je on.

Lajčak je rekao da obema stranama mora da budu jasne kako će sveobuhvatni sporazum izgledati u celini da bi se o njemu vodile suštinske rasprave, ali da još nisu stigli do tog trenutka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari