Lajčak otkazao sastanak sa NVO, pitanje kako će EU reagovati na tenzije na Kosovu 1Foto: EPA-EFE/ JAKUB KACZMARCZYK POLAND OUT

Otkazivanje sastanka specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka sa nevladinim organizacijama u Beogradu, kao i tenzije na Severu Kosova „ne doprinose normalizaciji odnosa i pitanje je da li će Evropska unija konačno reći da dogovoreno mora i da se sprovede“, kaže za Danas pravnik Milan Antonijević.

Predsednik Instituta za evropske poslove Naim Leo Beširi objavio je danas na tviter nalogu da je specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak otkazao sastanak sa civilnim društvom u Beogradu, sat uoči susreta.

„Sat vremena pre sastanka, Miroslav Lajčak otkazao razgovor o dijalogu Beograda i Prištine sa civilnim društvom u Beogradu. Sastanak je trebalo da se održi prema četam pravilima, al’ eto“, napisao je Beširi.

„Znaš da ti ističe sporazum o tablicama i praviš se Toša, a onda kuku mi žrtve jer Kosovo primenjuje recipročne mere. Naravno da Kosovo ima pametnija posla nego da tera ljude da imaju privremene tablice, al’ eto“, naveo je on.

Otkazivanje sastanka sa civilnim društvom za Danas je komentarisao i pravnik Milan Antonijević u svetlu novih tenzija na Severu Kosova.

„Svaki ovakav incident se najteže održava na one koji žive na Kosovu i otežava normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Očigledno je da se mora povećati pritisak da se ispuni ono što je dogovoreno jer su ovakve krize mogle da se predvide i spreče. Pitanje je da li će EU konačno reći da ono što je dogovoreno mora i da se sprovede“, ukazao je Antonijević.

Antonijević je ranije na Tviteru napisao da je „šteta“ što je otkazan sastanak Lajčaka sa organizacijama civilnog društva jer bi to moglo doprineti dijalogu i normalizaciji odnosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari