Lajčak: Strane moraju same da govore o obećanjima koje su dale SAD 1Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog između Kosova i Srbije Miroslav Lajčak je uoči današnje posete Kosovu izjavio da su sve države članice EU pažljivo pratile potpisivanje dokumenata predsednika Srbije i kosovskog premijera u prisustvu predsednika SAD u Beloj kući u Vašingtonu.

„Strane moraju same da govore o obećanjima koje su dale Sjedinjenim Državama u dva odvojena dokumenta koja su potpisana”, rekao je Lajčak, prenosi Kosovo onlajn pisanje Lajmija.

Lajčak je za Telegrafi istakao da za EU dokumenti pominju elemente prošlih sporazuma o dijalogu uz pomoć EU, pitanja o kojima se u to vreme raspravljalo kao deo dijaloga pod pokroviteljstvom EU, investicione projekate koje finansira EU i niz američkih spoljnopolitičkih stavova.

„Što se tiče poslednje tačke, dozvolite mi da vas podsetim da svaka obaveza koja je data trećim stranama takođe mora biti u potpunosti u skladu sa obavezama koje su Srbija i Kosovo preuzele u usklađivanju svog zakonodavstva sa tekovinama EU. Naša pravila i zakoni, kao i njihov doprinos regionalnoj stabilnosti”, ukazao je Lajčak.

On je rekao da očekuje da će obe zemlje delovati u skladu sa tom opredeljenošću tako da njihova evropska perspektiva ne bude ugrožena. To se posebno odnosi na mogućnost da imaju svoje ambasade u Jerusalimu.

„Unija je bila vrlo jasna. Svaki diplomatski korak koji bi mogao dovesti u pitanje zajednički stav EU o Jerusalimu stvar je za ozbiljnu zabrinutost i žaljenje”, naglasio je Lajčak i dodao da je EU bila i ostaje najveći investitor, donator i trgovinski partner u regionu.

Prema pisanju medija, Lajčak će danas i sutra boraviti u Prištinu, a u četvrtak dolazi u Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari