Lajčak: Stvoreni uslovi za nastavak dijaloga Beograda i Prištine 1Miroslav Lajčak Foto: Beta/Milan Obradović

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak posetiće Beograd 22. i 23. juna, najavila je danas Delegacija EU u Srbiji.

„Tokom posete Lajčak će se sastati sa ključnim srpskim zvaničnicima sa kojima će razmeniti mišljenja o konkretnim sledećim koracima i modalitetima za brzi nastavak dijaloga uz pomoć EU“, navodi se u najavi.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je na svom Tviter nalogu napisao da se raduje da dočeka Lajčaka u ponedeljak.

 

Lajčak koji je osim za dijalog Beograda i Prištine zadužen i za druga zapadnobalkanska regionalna pitanja ove nedelje je posetio Kosovo.

Lajčak je izjavio danas u Prištini da su stvoreni uslovi za nastavak dijaloga.

„Svaki put kad nešto učinim, pokušavam da to učinim 100 odsto, tako da sam posvećen obnavljanju dijaloga i pružiću pomoć stranama da dodju do sporazuma kojim bi se normalizovali odnosi Kosova i Srbije, uz stabilan i prihvatljiv sporazum“, rekao je Lajčak na konferenciji za novinare na kraju svoje prve posete Kosovu u svojstvu izaslanika EU za dijalog.

On je rekao da je tokom ovih dana imao konstruktivne i korisne sastanke sa liderima institucija i stranaka na Kosovu.

„Na sastancima sam naglasio da Kosovo mora biti ujedinjeno u dijalogu i o dijalogu se mora uzdići iznad politike. Dijalog mora početi brzo. Razgovarali smo i o konkretnim koracima, datumima i prioritetima. Srećan sam što je dijalog uz pomoć EU prioritet i očekujem da će se uskoro nastaviti“, rekao je Lajčak.

Kazao je da će o sličnim pitanjima razgovarati i u Beogradu.

„Budući da ću sledeće nedelje posetiti Beograd, razgovaraću o tome sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i tada ćemo odrediti tačan datum. Zadovoljan sam odlukom da se roba može kretati bez ikakvih problema. Napuštam Kosovo sa sigurnošću da su stvoreni uslovi za dijalog“, rekao je Lajčak.

Tokom posete Kosovu specijalni izaslanik EU se u utorak sastao sa predsednikom Kosova Hašim Tači predsednicom parlamenta Vjosom Osmani, premijerom Avdulah Hoti i liderima političkih stranaka.

Takođe se sastao sa predstavnicima srpske zajednice i drugih nevećinskih zajednica na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari