Lakše uklanjanje nelegalnih objekata 1Foto: Bojan Cvejić

Izmene i dopune Zakona o ozakonjenju objekata koji će, uz Zakon o planiranju i izgradnji, pružiti državi, inspektorima i lokalnoj samoupravi nove mogućnosti za efikasniju borbu protiv investitora bez dozvole usvojeni su većinom glasova poslanika Skupštine Srbije.

Ovim zakonbom  uvodi se nova alatku koja će biti na raspolaganju svima koji sprovode ovaj zakon, a to je lakše i brže donošenje i sprovođenje rešenja o uklanjanju nelegalnih objekata.

Izmenama zakona predviđeno je da je, umesto pravosnažnog rešenja kojim se odbija ili odbacuje zahtev za ozakonjenje, dovoljno konačno (najčešće drugostepeno) rešenje kojim se zahtev za ozakonjenje odbacuje ili odbija. Ova mera trebalo bi da donese mnogo više uklanjanja nelegalnih objekata nego do sada, jer se na rušenje čekalo do okončanja predugih upravnih i sudskih sporova.

Osim toga, izmenama ovog zakona predviđeno je da svi nelegalni objekti imaju zabranu prometovanja do donošenja konačnog rešenja o ozakonjenju ili njegovog odbijanja. To je pre svega usmereno protiv neodgovornih investitora koji žele da se obogate kršenjem zakona i izbegavanjem plaćanja građevinskih i komunalnih opštinskih i gradskih taksi.

Usvojen Zakon o planiranju i izgradnji

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji, koje omogućavaju da posle e-dozvola i e-katastra zaživi i reforma e-prostora, odnosno da se uvede objedinjena procedura i u oblasti izrade planskih dokumenata po uzoru na onu koja već postoji kod građevinskih pozvola.

Zakon predviđa da se rokovi za izradu planskih dokumenata skrate na najviše 12 meseci, sa sadašnjih najmanje 18, a usvajanjem izmena zakona omogućeno je da se Plan generalne regulacije primenjuje direktno i da svi planski dokumenti budu javno dostupni u Centralnom registru planskih dokumenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari