Lazarević: Čemu zaštita ako su izbori demokratski 1Tatjana Lazarević Foto: Medija centar

Obeshrabrujuće izgleda scena u kojoj se prebrojavanje glasova pristiglih putem pošte iz centralne Srbije izvodi pod maskama i u zaštitnim odelima.

Mogla bih čak i da kažem tragikomično, ili poput pravih sajnsfikšn filmskih scena – ukoliko bih prenebregla kontekst kompleksnosti srpsko-albanskih odnosa i toga kako svaki događaj na KiM ima uglavnom neposredne, makar i posredne posledice po srpsku zajednicu na terenu, i same građane Kosova.

I jučerašnja slika je bila nova cigla u potvrdi polarizacije, neću reći samo dve strane, već nažalost, rizika za potvrdu udaljavanja dva naroda, komentariše za Danas Tatjana Lazarević, urednica portala Kossev, svojevrsni fenomen prebrojavanja glasova iz Srbije, unutar tek okončanog izbornog procesa na Kosovu, za koje se pretpostavlja da su otrovni.

Kako je objavila Koha za sada nema naznaka da su moguće bilo kakve alergijske reakcije. Ipak, oni koji su brojali glasove iz predostrožnosti su nosili zaštitna odela i maske.

– Ne isključujući nikada nijednu mogućnost u fazi u kojoj ne vladam sa dovoljno informacija i činjenica, moram da priznam i to da mi je prvo na pamet pala jedna logička postavka: Ako su koverte otrovne, ili i dalje postoji otvorena sumnja da je to tako, zašto se uopšte dolazi u apsurdno i rizično stanje da se glasovi broje, ma i sa kompletnim zaštitnim odelima i opremom? O kakvim se to slobodnim i fer izborima radi, ako je jedna strana izvršila takvu hemijsko-borbenu diverziju?! Zar to nije svojevrsno vanredno stanje?! Zar to nije direktno izlaganje fizičkom riziku ljudi? – ističe Tatjana Lazarević.

A ako koverte nisu otrovne, nastavlja ona, odnosno, i isključena je mogućnost upotrebe alergena, zašto puna zaštitna odeća, uključujući i maske?

– I kako to da deo broji glasove u zaštitnoj odeći, a deo, kako sam razumela, srpski deo osoblja, bez zaštitne odeće?! Kakvo je to različito razumevanje stepena bezbednosti po sopstveni život i zdravlja na osnovu etničkog porekla među profesionalnim osobljem? U jednoj rečenici: LJudi u zaštitnoj opremi od glave do pete koji broje demokratski zaokružene glasove za proces koji je zvanično proglašen za slobodan, fer i demokratski – ne ide zajedno. Nešto je trulo u državi Danskoj – zaključuje Lazarević.

Nebojša Milenković, istoričar umetnosti i pisac, kaže za Danas da „realno svaki izbori u ovim balkanskim provizorijumima od državica jesu svojevrstan oblik kontaminacije“. „Izvor kontaminacije, međutim, nisu sami listići – već oni čija su imena na njima. Čitav ovaj cirkus pokazuje, još jednom, da su balkanski narodi taoci svojih „vođa“, zaključuje Milenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari