LDP: U septembru izlazimo sa planom za Kosovo 1

U septembru ćemo izaći sa planom za rešavanje kosovskog problema, što je temelj za rešavanje ostalih problema kod nas, izjavio je FoNetu Đorđo Žujović, član Predsedništva Liberalno demokratske partije (LDP), koja je nedavno pokrenula uspostavljanje Koalicije za mir sa regionalnim pretenzijama.

U razgovorima o Kosovu došlo se do finala, ocenio je Žujović i poručio da je dužnost svakog ko se u Srbiji bavi politikom da ponudi rešenje.

On je ukazao da bi posmatranje kosovskog problema kroz stranačku perspektivu predstavljalo nerazumevanje i značilo mnogo sebičnosti.

Žujović je primetio da ovde neki pokušavaju da kažu kako u ovom trenutku imamo većih problema od Kosova i sugerišu da se na njegovo rešavanje vratimo kasnije.

On je, međutim, predočio da svet, čiji mi deo želimo da budemo, funkcioniše po drugim pravilima, a ne kako neki ovde zamisle.

Prema oceni Žujovića, važno je i šta će se dešavati u Bosni i Hercegovini (BiH), što se neizostavno odražava na ovdašnje prilike.

On ističe da je potrebno i da referendum u Makedonji o imenu te države prođe uspešno i predviđa da će to onda biti jedna zaokružena slika gde ide ceo region.

Koalicija za mir ima ulogu da se bavi ozbiljnim temama na koje se ne bi gledalo partijski, kroz dnevnu politiku, obrazložio je Žujović, već se razmišlja o ljudima koji bi se okupili na nivou platforme i saradnje, umesto na „gomilanju partija“.

Prema njegovom stavu, to su temeljna pitanja „odakle će se izvlačiti sva ostala, kao ne manje važna, ali koja dolaze posle rešavanja tih najvećih“.

Pored toga što ovde tražimo okvir za svoje delovanje, tražimo ga i u regionu, precizirao je Žujović, pa se zato sa ovom idejom boravilo u Zagrebu, Prištini, Podgorici, Sarajevu, uskoro će i u Skoplju.

Sve ono što bismo da uradimo u Srbiji, ne možemo bez okolnih zemalja i komšija, jer je ovo mali, suženi prostor, pa bi to bilo neizvodljivo, naglasio je Žujović, govoreći o ovom povezivanju.

Što se Srbija bude više približavala Evropskoj uniji (EU), on predviđa da će sve važniji biti odnosi sa Makedonijom, Kosovom, Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, jer „hteli to mi ili ne, ovo jeste jedna vrsta političkog paketa“.

Na Zapadu, u evropskim zemljama region gledaju kao na jedno. „Kad pričaju u ulasku u EU, oni sve više govore ulazi jedan deo Balkana“, tvrdi Žujović.

Mi smo za njih taj deo Balkana koji bi zajedno trebalo negde da uđe. Onda bi i mi trebalo to zajedno da radimo, ističe Žujović i zaključuje da Koalicija za mir misli i na svoje građane i na svoje susede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari