Lider Otpora: Vučić učio na greškama Miloševića 1Foto: EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Jedan od nekadašnjih lidera pokreta Otpor u Novom Sadu i autor nedavno objavljene knjige o Otporu Aleksandar Marić rekao je da je Aleksandar Vučić mnogo učio na onim greškama Slobodana Miloševića koje su doveli do pada njegovog režima 5. oktobra 2000. godine.

„Sve ono u čemu je Milošević nekada grešio ili povlačio pogrešne poteze kao da je sadašnja vlast sistematski pratila i nalazila načine da to ispravi. Naravno, da ispravi u smislu da ostanu što duže na vlasti, a ne u smislu da poboljšaju standard i kvalitet života gradjana Srbije“, rekao je Marić u intervjuu za Al Džaziru.

On je rekao da su Otpor i nekadašnja opozicija mogli da doskoče Miloševiću, jer je, za razliku od Vučića, „makar bio dosledan u nečemu“.

Marić smatra da je „otklon“ koji u Srbiji postoji prema političkim strankama – posledica režimske propagande, koja je uspela da građane ubedi da su „svi isti“.

„Iskreno, meni deluje da je sadašnja opozicija u Srbiju bolja i odgovornija od one DOS-ove. Tamo smo imali i Rističevića, i Velju, i Dinkića, i Čedu, i gomilu drugih likova za koje smo znali da su samo manje zlo u odnosu na Miloševića. Na koncu, imali smo i Koštunicu, zbog čijih loših poteza mi danas i imamo ovu novu-staru vlast“, rekao je Marić.

On je dodao da danas „nema ništa časnije ni ispravnije nego biti aktivan u nekoj od opozicionih stranaka“.

„Treba se boriti protiv tog nametnutog narativa da je politika nešto prljavo i da su političke stranke ružne. Treba stalno i sa ponosom, svuda, isticati pripadnost bilo kojoj opozicionoj političkoj stranci. Jednako ponosno kao što smo mi (u ‘Otporu’) nosili stisnutu pesnicu na grudima“, smatra Marić.

Marić je svoju knjigu o „Otporu“ „Zemlja za nas“ smestio u period do Miloševićevog pada, a najavljuje nastavak, koji će se baviti „Otporom“ i „otporašima“ posle petoktobarskih promena.

„Prvi deo je knjiga o mladosti, ljubavi i revoluciji. Drugi deo je dosta gorak, otrežnjujući. Na kraju prvog dela svi smo još uvek deca, mladi, a u drugom delu ćemo naglo da odrastemo, suočeni sa realnim svetom i neispunjenim nadama“, rekao je Marić.

O iskustvima „Otpora“ držao je tokom dvehiljaditih predavanja mladim aktivistima u eksosvjetskim zemljama, zbog čega je 2004. prema ličnoj naredbi tadašnjeg predsednika Ukrajine Leonida Kučme proteran iz zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari