Lideri Kosova: Nema ukidanja taksi 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Kosovski lideri okupili su se večeras na nenajavljenom sastanku u jednom prištinskom restoranu a zaključak tog sastanka je – vlada neće ukinuti odluku o taksama.

Sastanku kosovskih lidera večeras su pored kosovskog predsednika, Hašima Tačija, i premijera Haradinaja, prisustvovali su i ministri spoljnih poslova, trgovine, unutrašnjih poslova i infrastrukture – Bedžet Pacolim, Endrit Šalja, Ekrem Mustafa i Palj Ljekaj, javlja portal Kossev.

Do sastanka je došlo nakon što je danas ambasador SAD u Prištini, Filip Kosnet, uručio pismo dva zvaničnika Stejt deparmenta i jednog zvaničnika Nacionalnog saveta za bezbednost SAD u kom se izražava se neverica zbog „olake“ odluke Kosova da „ignoriše savete“ SAD i upozorava Vlada Kosova da dok ne suspenduje odluke o taksama ne može da očekuje da se odnosi Kosova i SAD „vrate na prethodan, zavidni nivo“.

Nakon večerašnjeg sastanka, medijima se obratio samo Ramuš Haradinaj. On je pozvao SAD da razumeju poziciju Kosova, a svoje koalicione partnere da budu ujedinjeni i istraju u odluci da ne ukinu takse.

„Sastao sam se sa ambasadorom Filipom Kosnetom, koga mnogo poštujem… tražio je da Kosovo suspenduje takse i predao pismo liderima svih institucija. Mi smo mu objasnili našu poziciju, rekli da volimo Ameriku ali da se nećemo pokoriti Srbiji,“ rekao je Haradinaj, prenosi Klan Kosova.

Haradinaj je dodao i da se njegova odlučnost nije „ni hrabrost ni arogancija“ već da on želi da „nakon 20 godina razreši situaciju koju je stvorila Srbija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari