Lipovac Tanasković: Gradska vlast radi u interesu investitora, a ne u interesu građana 1Foto: Narodna stranka

Odbornica Narodne stranke u Skupštini Beograda Marina Lipovac Tanasković izjavila je danas da su planovi detaljne regulacije za četiri područja Beograda o kojima će sutra raspravljati gradski parlament isključivo u interesu investitora i njihovog profita, a ne građana.

Ona kaže da se gradska vlast pretvorila u „servis investitorskog urbanizma“.

„Ako se nastavi politika bahatog investitorskog urbanizma, postojeća infrastruktura će biti ugrožena, a mnoge zelene površine će biti betonirane i Beograd će biti još zagađeniji“, rekla je Marina Lipovac Tanasković.

„Plan detaljne regulacije šireg područja bloka 9B u opštinama Novi Beograd i Zemun, između ulica Bulevar Mihaila Pupina, Džona Kenedija i Prve pruge, jasno pokazuje da će zelene površine sa 9,65 hektara biti smanjene na 5,83 hektara da bi bilo izgrađeno 500 stanova u dve zgrade od po dva sprata i u zgradama od četiri, šest, osam i 12 spratova“, objasnila je Lipovac Tanasković.

Ona je dodala da šlan detaljne regulacije u opštini Voždovac između ulica Vojvode Stepe, Pukovnika Purića, Jove Ilića i Lepeničke  pokazuje da je cilj te izmene profit privatnih investitora, jer se izmenom plana značajno povećanje spratnosti objekata, a sve zbog izjednačavanja spratnosti sa nelegalnim i neplanskim objektima na kojima su višestruko premašeni parametri spratnosti definisani važećim planom.

„Umesto da se nelegalni objekti sruše, vlast ih promoviše i omogućava izgradnju novih objekata iste spratnosti“, istakla je Lipovac Tanasković.

Prema njenim rečima, normativi za obračun parking mesta su zastareli i u svim planovima detaljne regulacije na području Beograda računa se 1,1 parking mesto po stanu, što nije dovoljno za gustinu naseljenost Beograda.

„Novi objekti koriste postojeću infrastrukturu, ne samo saobraćajnice već i mrežu kišne i fekalne kanalizacije, a to je jedan od ključnih problema kada padnu obilne kiše i kada su skoro sve ulice potopljene“, naglasila je odbornica Narodne stranke.

„Vlast priključivanje novog objekata na staru infrastrukturu posmatra izolovano i smatra da nije problem da se jedan objekat priključi, a ne razmišlja o njihovoj sumi na kraju svake godine, koja se meri u hiljadama, i kako će postojeća mreža da primi hiljade novih objekata“, zaključila je Marina Lipovac Tanasković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari