Ljajić: I ja sam kao Dačić rekao šta mislim o Kosovu u ime stranke 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Ivica Dačić je, poput mene, ali i drugih političara, jednostavno izneo svoj stav o tome šta misli o rešavanju kosovskog problema.

On je predsednik stranke koja je u koalicionom savezu sa Srpskom naprednom strankom, i u to ime i nastupa javno, kada je o ovoj temi reč – ocenjuje za Danas Rasim LJajić, potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, u odgovoru na pitanje kako je razumeo ograđivanje premijerke od izjave šefa diplomatije o Kosovu. Sagovornik Danasa, međutim, ističe da se predsednica Vlade Ana Brnabić, prema njegovom shvatanju, nije ogradila od izjave ministra Ivice Dačića, odnosno da izjavom da Dačić govori u svoje a ne u ime Vlade nije izrazila šta misli o stavu šefa diplomatije.

– Ona je jednostavno rekla da to nije stav Vlade, ali nije se ogradila ili odredila naspram te izjave… Ja sam isto, u ime moje stranke, izneo nekoliko puta već šta mislim o tome na koji način bi trebalo rešavati taj problem. To sam učinio kao učesnik u unutrašnjem dijalogu o Kosovu, kao predsednik stranke koja je u koaliciji sa SNS, a ne kao ministar i potpredsednik Vlade Srbije – ističe Rasim LJajić za Danas.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da su maksimalistički ciljevi Prištine, koja uz priznanje nezavisnosti želi i Preševo i Bujanovac, glavna prepreka za rešavanje kosovskog problema. „Nije nikakva tajna da je glavna prepreka za postizanje dogovora rešenost Prištine da u razgovorima nastupa sa maksimalističkim ciljevima. Oni ne žele kompromis već da mi priznamo nezavisnost, ali i da dobiju još nešto – kako oni zovu istočno Kosovo – Preševo i Bujanovac“, rekao je Dačić za Radio-televiziju Srbije. On je rekao da je u ovom trenutku neizvesno reći kada bi moglo da se dođe do okvirnog sporazuma koji bi označio rešenje na kome bi se zasnivali odnosi sa Prištinom.

Reči Ivice Dačića predstavljaju njegov lični stav, a ne stav Vlade Srbije, izjavila je premijerka Ana Brnabić komentarišući izjavu ministra Dačića. Iznošenje ličnih mišljenja ne smeta Vladi, rekla je ona i dodala da se različiti stavovi čuju još od otvaranja unutrašnjeg dijaloga o Kosovu. „Mi u ovom trenutku nemamo zvaničan stav Vlade Srbije, mi ćemo imati zvaničan stav čim budemo imali neki konkretan predlog na stolu. Ja znam i da predsednik Aleksandar Vučić daje sve od sebe da dođe do nekog kompromisnog rešenja“, rekla je Ana Brnabić.

Kako nezvanično saznajemo, na sednicama Vlade do sada nije bilo razmatrano pitanje o izlasku u javnost sa usaglašenim stavom svih ministara i premijerke, niti se o Kosovu kao problemu koji zahteva konačno rešenje raspravljalo. U kabinetu Ane Brnabić juče nismo dobili odgovor na pitanje o tome kada će Vlada izaći sa svojim stavom, a sagovornici našeg lista, upućeni u način rada i funkcionisanje aktuelnog sastava, ističu da će Vlada izaći nakon što predsednik bude izneo svoj konačni predlog da taj predlog i podrži.

Dačić sa Čepurinom

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao je juče sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Čepurinom o odnosima dve zemlje posebno u kontekstu predstojeće posete predsednika Rusije Vladimira Putina. P. D.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Ljajić: I ja sam kao Dačić rekao šta mislim o Kosovu u ime stranke”

  1. Mnogo ste najsmešniji.
    Pa nije se Ivica (od marice) izjasnio o pevačkim kvalitetima (buahaha) Dare Bubamare, nego o statusu Kosova.
    Koji je, (status) uzgred budi rečeno, jedino još tema za razglabanje dokonim ministrima inostranih poslova bez portfelja.
    E, ovo ako objavite, svaka čast!

    • E pa nije bas tako, tema ovog ministra za dokone razgovore moze biti i , ko li ce pobediti na sledecim izborima na vreme da se prebaci, on samo menja koalicione partnere, mesto u vlasti ne da ni po koju cenu. Kad bi Vucic cuvao Kosovo kao Ljajic fotelju gde bi nam bio kraj.

  2. Sva podrška koju nekontrolisano dobijaju od „zapadnih partnera“ sada dolazi na naplatu. Navodno ekstremno nacionalna vlast, „završava priču“ oko Kosova na najnepovoljniji mogući način po nas, bez ikakvog diplomatskog (ili bilo kakvog drugog) kompromisa. Vreme se jedino troši kako bi se Vučiću, kao nosiocu datih obećanja, ostavilo prostora da smisli priču koju narod treba da proguta. Padamo u zamku, pa komentarišemo sposobnost ove vlasti. Dakle, nema to veze sa sposobnošću, poenta je u datom obećanju – kao kod sicilijanske (možda je bolje poređenje albanske) mafije. Ako ga ne ispuniš, nećeš spavati sa ribama, ali letiš sa vlasti, odgovaraš za kriminal iz prethodnih godina, koji je dobio „biblijske“ razmere, i tu se tvoja peiča završava…

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.