Ljimaj: Fabrikovani izborni rezultati 1Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Koalicija Socijaldemokratske inicijative, Alijanse Novo Kosovo i Partije pravde najavila je da će danas podneti žalbu na „fabrikovane izborne rezultate“ koje je Centralna izborna komisija danas objavila.

Iz ove koalicije, na čijem je čelu Fatmir Ljimaj, navode da su izborni proces narušili glasovi koji su u paketima stigli iz Srbije nezakonitim putem, a ne poštom, kako je to predviđeno.

Zbog uzimanja u obzir tih glasova, ova koalicija nije uspela da pređe izborni prag od pet odsto, preneo je RSE.

„Paketi sa glasovima koji su prikupili negde u Srbiji, na jednom privatnom mestu neidentifikovane i neovlašćena osobe, u suprotnosti sa svim zakonima, doneli su ovde iz Srbije, na Kosovu, takođe neidentifikovane i neovlašćene osobe. Te pakete je potom CIK prokrijumčarila u Centar za brojanje, i tako ih nezakonski uključila u konačni rezultat izbora“, rekao je Endrit Šalja iz te koalicije na današnjoj konferenciji za novinare. On je dodao da je ova koalicija na osnovu regularnih glasova iznad praga.

Iskoristićemo pravo na žalbu na svim instancama na osnovu zakona i Ustava Kosova“, dodao je Šalja.

CIK je danas objavio konačne rezultate izbora, ali su iz te institucije za RSE izjavili da to ne okončava izborni proces, budući da politički subjekti i kandidati mogu da podnesu žalbu na rezultat.

Žalba se prvo podnosi Panelu za žalbe i pritužbe, a ukoliko ta institucija odluči da odbije neku žalbu, onda nezadovoljna stranka može da se žali Vrhovnom sudu.

„Mi treba da čekamo na njihove odluke kako bismo delovali u skladu sa tim. Na kraju, pošto CIK odluči o potvrđivanju rezultata, obaveštava se Predsednik Kosova u vezi sa izbornim rezultatom“, izjavio je za RSE portparol CIK, Valjmir Eljezi.

Na osnovu konačnih rezultata, na prvom mestu ostao je pokret Samoopredeljenje sa 32 osvojena poslanička mandata, na drugom je Demokratski savez Kosova (DSK) sa 29 mandata, sledi Demokratska partija Kosova sa 25 poslanika, koalicija Alijansa novo Kosovo i Socijaldemokratska partija sa 14 poslanika, Srpska lista sa deset poslanika, dok koalicija Socijaldemokratska inicijativa, Alijansa novo Kosovo i Partija pravde za nekoliko glasova nije prošla izborni prag od pet odsto.

Preostalih 10 mandata dele se između političkih predstavnika bošnjačke, turske, romske, aškalijske, goranske i egipćanske zajednice, kako je predviđeno Ustavom Kosova.

Predstoji rok od 24 sata za žalbe političkih subjekata i kandidata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari