Ljupka Mihajlovska: DJB-u želim da se vrati na raniji nivo u politici 1Foto: Fonet/ Marija Đoković

LJupka Mihajlovska, poslanica Pokreta Dosta je bilo, podnela je juče neopozivu ostavku na članstvo u tom pokretu i sve funkcije u organima te političke organizacije, ali je zadržala mandat poslanika u Narodnoj skupštini kao samostalna poslanica.

Mihajlovska je četvrti poslanik DJB koja je za nešto više od godinu dana napustio ovaj pokret. Iz DJB bivšoj koleginici poručuju da joj žele uspeh u daljem radu i borbi za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom.

Šta su sve razlozi zbog kojih je Mihajlovska napustila DJB u kome je od samog osnivanja, bar za sada će ostati tajna, jer kako kaže, sve je rekla u saopštenju povodom ostavke.

„Ne želim da govorim o razlozima i motivima napuštanja pokreta DJB, niti želim da na taj način nanosim štetu političkoj organizaciji kojoj sam pripadala. Kolegama iz DJB želim sve najbolje u daljem radu i želim im da se u političkom životu vrate na onaj nivo na kome su bili pre par godina „, kaže Mihajlovska za Danas. Ona dodaje da će se u parlamentu zalagati za sve ideje za koje je lista Dosta je bilo dobila mandat od građana.

Ona kaže da je prvobitno planirala da vrati mandat pokretu na čijoj je listi izabrana, ali da to neće uraditi jer bi na njeno mesto došla Nada Kostić, koja je od prvobitnih vrednosti, proklamovanih od strane DJB, odustala dan nakon parlamentarnih izbora 2016. godine, pristupivši drugoj vanparlamentarnoj stranci.

„Kostićeva je podržavala jedno vreme Marka Bastaća, a kako čujem, sada se priklonila Republikanskoj stranci koju vodi Nikola Sandulović“, kaže Mihajlovska. Ona napominje da se neće priključiti nijednom poslaničkom klubu, ali će sarađivati sa svima koji se zalažu za istinsko poštovanje ljudskih i manjinskih prava i unapređenje položaja osoba sa invaliditetom.

U pokretu Dosta je bilo juče nisu bili raspoloženi da komentarišu odlazak još jednog poslanika iz njihovog poslaničkog kluba. Aleksandar Stevanović, potpredsednik DJB, kaže za Danas da praktično nema šta novo da se doda izjavi Mihajlovske i saopštenju DJB. „Tu je sve rečeno“, kaže Stevanović.

A u saopštenju, DJB se zahvalio LJupki Mihajlovskoj na dosadašnjem angažmanu i doprinosu. „Želimo joj uspeh u daljem radu i borbi za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom. Zadržavanje mandata je lični čin o kome svaki poslanik odlučuje po sopstvenoj savesti“, navode u DJB.

Podsećaju i da je taj pokret, nakon ostavke svih članova predsedništva, generalnog sekretara i predsednika beogradskog odbora, ušao u izborni proces koji će se završiti u skladu sa Statutom DJB početkom maja. Navode da su u sredu raspisani izbori za predsednike pokrajinskog, beogradskog i niškog odbora, kao i za predsednike okružnih odbora i članove Glavnog odbora, a da će do kraja marta biti raspisani i izbori za novo Predsedništvo.

Poslanički klub Dosta je bilo na početku mandata brojao je 16 poslanika, ali se nakon odlaska najpre tri poslanika, a sada i LJupke Mihajlovske smanjio na 12. Jovan Jovanović, Aleksandra Čabraja i Sonja Pavlović napustili su poslaničku grupu DJB i sam pokret februara prošle godine jer se, kako su tada naveli, ispostavilo da su uzaludna sva nastojanja da se DJB utemelji na principima demokratije i transparentnosti, za koje se rukovodstvo samo deklarativno zalagalo. Tada je navedeno da je propuštena prilika da se DJB profiliše u političku partiju zasnovanu na demokratskim principima i da se nametne kao neprikosnovena alternativa sadašnjoj vlasti.

Neće zasad u Klub samostalnih

Poslanici Čabraja, Jovanović i Pavlović sada su deo Kluba samostalnih poslanika zajedno sa Zoranom Živkovićem i Marinikom Tepić. Na pitanje da li je u taj klub dobrodošla i Mihajlovska, Jovan Jovanović kaže da o tome do sada nije bilo reči. „Kada smo mi napuštali DJB Mihajlovska nas je kritikovala. Osim toga i različiti su razlozi zbog kojim smo napustili DJB. Mi smo to učinili iz principijelnih razloga pred predsedničke izbore, dok se Mihajlovska na taj korak odlučila nakon poraza i loših rezultata DJB na beogradskim izborima“, kaže Jovanović za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari