LSV: Antić da obavesti javnost o izgradnji kraka gasovoda "Turski tok" 1

Liga socijaldemokrata Vojvodine navela je u današnjem saopštenju da je krajnje vreme da ministar energetike Aleksandar Antić obavesti javnost o izgradnji kraka gasovoda „Turski tok“ o tome šta se tačno radi, kako se radi i pod kojim uslovima.

Oni su zahtevali i da Antić zvanično kaže kakav je stav Evropske unije po tom pitanju.

Ako Evropska unija ne dozvoljava da vlasnik gasa bude i vlasnik gasovoda, LSV pita ministra može li Srbija biti vlasnik gasovoda, šta se čini da tako bude, ili bi se moglo dogoditi da to bude neka strana kompanija.

Šta je, dodaje LSV, garancija da nam se neće ponoviti situacija sa „Južnim tokom“ i da, nakon puno našeg potrošenog novca i velike pompe, od svega ostanu dve zavarene cevi i neispunjeno obećanje?

LSV pita da li je tačno da će, umesto nekada planiranih 200 miliona godišnje, prihod od tranzitnih taksi na ovaj krak „Turskog toka“ biti četiri puta manji i koliko će nam godina trebati da od tog novca otplatimo ovu investiciju.

Pitanje je i hoćemo li ponovo moći da kupujemo gas direktno od „Gasproma“ ili će opet biti posrednika u toj kupovini i uz koliku proviziju?

LSV traži da se jasno kaže da li nam ruski partneri samo omogućavaju da se priključimo na gas, koji, pritom, ne kupujemo direktno od njih nego plaćamo proviziju preduzeću u kojem su većinski vlasnici, a gasovod gradi firma u kojem oni, takođe, imaju 51 odsto vlasništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari