LSV: Da zakon i pravila ponašanja u pandemiji važe i za verske i političke čelnike 1Foto: LSV (Arhiva)

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je danas da je „sramotno“ da mnogi političari, počev od predsednika Srbije, kao i verski poglavari, ne poštuju epidemiološke mere i apelovala da se zakon primenjuje jednako za sve građane Srbije.

„Politička i verska rukovodstva u Srbiji nisu birana zato da bi mogli da koriste isključivo privilegije boravka na vlasti i rukovodećim pozicijama, bez ikakve odgovornosti prema građanima ove zemlje. Oni moraju da počnu da se ponašaju odgovorno u ovom osetljivom periodu. Oni se bahato oglušuju o pravila, šaljući tako poruku da su iznad zakona, a da zakon i pravila isključivo važe za ostale građane“, navela je u saopštenju za javnost funkcionerka LSV-a Nevena Subotić.

Dodala je da političari, s jedne strane, najavljuju oštre kazne za građane koji ne nose maske, a pritom se skoro svakog dana u medijima pojavljuju snimci njihovog kršenja pravila o nošenju maski, držanju distance ili skupovima koje organizuju.

„Verski poglavari u svom licemerju otišli su korak dalje. Opasnost od širenja virusa za njih ne postoji u trenucima kada se okupljaju i održavaju nehigijenske, opasne verske obrede, gde hiljade vernika stavljaju u usta istu kašičicu i piju iz iste čaše. Oni se osorno obraćaju svima koji ih upozoravaju da prilagode verske obrede nastaloj situaciji“, kazala je Nevena Subotić.

Ocenila je da je „skandalozna situacija“ da se neki građani i žena u devetom mesecu trudnoće sa simptomima kovida-19 ne primaju u bolnicu, što je za trudnicu prouzrokovalo tragične posledice, a da se momentalno saziva konzilijum lekara Vojnomedicinske akademije, na čelu sa brigadnim generalom prof. dr Draganom Dinčićem, kako bi bdeli nad zdravljem patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari