LSV: Katastofalna privatizacija medija 1

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je stanje u lokalnom informisanju veoma loše i da je poslednjih godina došlo do potpunog nestanka elektronskih medija čiji su osnivači bili gradovi i opštine.

Ideja zakonodavca da medijska reforma počne da se sprovodi od lokalnog nivoa dovela je do, uglavnom, neuspešnog procesa privatizacija lokalnih medija, navodi LSV.

Posledice Zakona o informisanju iz 2014. godine su katastrofalne. Nestali su mediji koji su decenijama izveštavali o problemima na nivou lokalnih sredina, pa su Sombor, Zrenjanin, Temerin, Kikinda, Subotica i mnoge druge sredine ostali su bez svojih prozora u svet, navodi se u saopštenju.

LSV skreće pažnju i da je u mnogim višenacionalnim sredinama Vojvodine nestalo informisanje na jezicima nacionalnih zajednica, jer su ugašeni elektronski mediji bili jedini koji su informisali na njima, a na taj način je došlo i do kršenja Ustava Srbije, koji zabranjuje ukidanje stečenih prava manjina.

Liga poziva lokalne vlasti da stanu u odbranu javnog interesa i ističe da je ćutanje skupština gradova i opština o tom pitanju nedopustivo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari