LSV: Nedopustiv govor mržnje 1

Liga socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin najoštrije osuđuje precrtavanje naziva mesta na jezicima nacionalnih zajednica na tablama na ulazu u nekoliko zrenjaninskih sela, ukazujući da se na taj način krše prava nacionalnih manjina i zatražila od vlasti da prestane da se „igra politike“ i da očisti ili zameni table.

LSV podseća „neodgovorne i bahate predstavnike zrenjaninske vlasti da su svi građani jednaki, da su prava manjina zagarantovana Ustavom i zakonima ove države“.

Konkretno, pravo na upotrebu svog jezika i pisma za manjinske zajednice omogućeno je Ustavom Republike Srbije, Zakonom o službenoj upotrebi jezika i pisama, Zakonom o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, ali i Statutom grada koji definiše koji su jezici u službenoj upotrebi na teritoriji našeg grada, podseća se u saopštenju.

LSV smatra da je sramota što se čelnici zrenjaninske vlasti nisu pozabavili ovim problemom i preduzeli mere da pronađu počinioce, nego su čak dozvolili da tako preškrabane table stoje već nekoliko meseci.

Istovremeno, LSV izražava zabrinutost zbog atmosfere u društvu koja je dovela do ovakvog vandalskog akta i čina govora mržnje.

Vojvodina je zbog svoje multietničnosti lakmus papir za stanje demokratije u zemlji i ne dozvoljavamo da vlast svoje političke stavove isprobava na Vojvodini, odnosno Zrenjaninu, napomenula je LSV, dodajući da pripadnici nacionalnih manjina u Zrenjaninu nisu građani drugog reda.

LSV zahteva da se prava pripadnika nacionalnih poštuju, a oni tretiraju kao svi ostali naši sugrađani, i da predstavnici gradske vlasti odmah očiste ili zamene table i vrate ih u prvobitno stanje i da prekinu sa javašlukom i igranjem politike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari