LSV: Nije potrebno klečanje pred Rusijom 1Foto: Logo

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) upitala je danas, povodom posete ruskog predsednika Vladimira Putina, da li će neko smeti da ga pita zbog čega gasovod „Južni tok“ nije realizovan, usled čega je Srbija pretrpela veliku materijalnu štetu.

Da li će predstavnici vlasti ili opozicije smeti da pitaju ruskog predsednika zbog čega rusko državno preduzeće „Gasprom“ u Srbiji plaća najnižu rudnu rentu u Evropi ili zbog čega ruska država u Srbiji podržava ekstremnu desnicu i osuđene ratne zločince, poput Vojislava Šešelja, pita LSV.

Najzad, da li će se naprednjački funkcioneri ili neko od predstavnika opozicione grupacije SzS usuditi da pita zbog čega Rusija opstruira ideju o rešavanju spora između Srbije i Kosova i zalaže se za takozvani „zamrznuti konflikt“, iako znamo da Srbija od toga ima najveće štete? Liga socijaldemokrata Vojvodine ima odgovore na sva navedena pitanja i očito je jedina u stanju da ih javno postavi i baš zbog toga neće nikad pristati na to da se mera patriotizma u Srbiji meri odanošću stranoj državi, pa makar to bila i Rusija, ističe se u saopštenju koje je potpisao predsednik LSV Nenad Čanak.

Prema njegovim rečima, u Srbiji ni režim ni najveća opoziciona grupacija nisu razumeli ključnu evropsku poruku danas – nacionalizam je izdaja patriotizma. Širenjem nacionalizma i podilaženjem, pa čak i služenjem, interesima Rusije – radi se protiv interesa našeg društva i svakog našeg građanina, ocenio je on. Srbiji je, prema navodima LSV, potrebna proevropska alternativa i autoritarnoj vlasti i desničarskoj opoziciji, a Liga socijaldemokrata Vojvodine to, dokazano, jeste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari