LSV: Nova naselja u Beogradu, a Srbija praznija i siromašnija 1Foto: Predrag Mitić

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je danas da je najava izgradnje četiri “mega naselja” u Beogradu prikaz “užasne centralizacije” koja vlada u Srbiji.

“Dok se u Beogradu planiraju nova mega naselja, dotle se u ostatku Srbije ne rešavaju ni najosnovniji životni problemi. Vojvođani nemaju zdravu pijaću vodu, jug Srbije je na rubu siromaštva, a sela i male opštine praktično nestaju”, navela je LSV u saopštenju.

Ove nedelje je najavljeno da će u Beogradu biti izgrađena stambena naselja za još 100.000 ljudi, a gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić prognozirao je pre nekoliko meseci da će Beograd u narednim decenijama dobiti bar još 400.000 novih stanovnika.

“Te informacije za građane krajeva zemlje koji nisu grad Beograd, deluju kao vesti s druge planete”, ocenila je LSV.

Informacije o novim velikim investicionim aktivnostima u Beogradu praćene su najavama o rekordnom iznosu budžeta Beograda za 2020. godinu od 1,2 milijardi evra, napominje LSV.

“Budžet Vojvodine za 2019. godinu bio je 50 odsto manji od beogradskog, bez obzira što Vojvodina ima više stanovnika od glavnog grada”, piše u saopštenju u kojem LSV navodi da Grad Beograd redovno dobija milionske dotacije iz tekuće budžetske rezerve Vlade Srbije.

“Verovatno za novogodišnju rasvetu i fontane, koje koštaju više nego ceo godišnji budžeti nekih vojvođanskih opština. Ovakva politika mora postati prošlost, Nastavi li se, Evropa će uskoro dobiti nove pustinje bez peska, ali i bez ljudi”, upozorila je LSV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari