Lučani kao primer finansiranja lokalnih izbora u Srbiji 1Foto: Pixabay/Redhead_Pueppi

Izbor za odbornike Skupštine opštine Lučani, obeležili su brojni sukobi, a sve je 16. decembra prošle godine kuliminiralo time što je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović nudio ostavku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Mitinzi i reklame bile su nekoliko meseci pre toga sastavni deo borbe za odbornička mesta, a rezultati su na kraju bili takvi da je vladajuća Srpska napredna stranka na ovim lokalnim izborima u opštini Lučani osvojila više od 66 odsto glasova.

Kampanja koju su stranke vodile za ovaj lokalni parlament koštala je neke stranke jednu prosečnu platu, a vladajuća SNS je prema podacima koji su dostavljeni Agenciji za borbu protiv korupcije potrošila oko 10.000 evra za predizborne aktivnosti u ovoj opštini, piše portal Insajder.net.

Kako pokazuju podaci koje stranke dostavljaju Agenciji, gotovo celokupna kampanja Srpske napredne stranke finansirana je donacijama fizičkih lica koji su uplatili po 40.000 dinara.

Prema podacima iz izveštaja 27 građana uplatilo je na taj način nešto više do milion dinara. Sa druge strane, Savez za Srbiju je u vidu donacija prikupio 87.200 dinara – deseti deo troškova kampanje. Istovremeno Socijalistička partija Srbije je za celokupnu kampanju u ovom gradu potrošila tek nešto više od prosečne plate u Srbiji – samo 55.320 dinara.

Miting i u zgradi škole

Izveštaji o troškovima kampanje pokazuju da je SNS potrošila svega 1,1 milion dinara, što je pokrila od donacija građana. Gotovo svi prilozi bili su identični – 27 od ukupno 28 donatora uplatilo je po 40.000 dinara. Zbog ovakvih uplata u kampanji za izbore 2014. godine, Agencija za borbu protiv korupcije prijavila je SNS Višem javnom tužilaštvu zbog sumnji na pranje novca.

Iako stranke u kampanjama najviše sredstava troše na oglašavanje na TV i radio stanicama, SNS u te svrhe nije izdvojila ni dinar. Svega 5.000 dinara platila je za zakup sale za izbornu konvenciju državnoj firmi Milan Blagojević – Namenska, čiji je direktor Radoš Milovanović tokom kampanje na jednoj kompanijskoj proslavi pozvao zaposlene da glasaju za SNS.

Lučani kao primer finansiranja lokalnih izbora u Srbiji 2
Glasanje – ilustracija Foto: RTCG

SNS je izbornu konvenciju održala i u Srednjoj školi Dragačevo, suprotno propisima, budući da je zakonom zabranjeno stranačko delovanje u obrazovnim ustanovama. Uoči izbora u fiskulturnoj sali te škole održan je miting, a na njemu je govorio i lider SNS i predsednik države Aleksandar Vučić. Zakup tog prostora, ta partija platila je 7.000 dinara.

Daleko više novca potrošeno je za tehničku pripremu tih mitinga. Kako piše u izveštaju dostavljenom Agenciji, u te svrhe izdvojeno je ukupno 900.000 dinara.

Preostali novac prema izveštaju, SNS je potrošio na plakate, letke i promotivni materijal, kao i za overu potpisa, koji su članove stranke koštali oko 46.000 dinara.

Tri donacije za opozicioni Savez za Srbiju

Savez za Srbiju u kampanji za izbore u Lučanima donirala su samo tri fizička lica i to u ukupnom iznosu od 87.200 dinara. Kampanja je koštala oko 770.000 dinara, a sredstva su kako je nadedeno izdvojena iz sopstvenih sredstava.

Za razliku od SNS, koji sudeći po izveštaju nije trošio novac za oglašavanjem, SzS je za dva spota, koja su objavljena na TV Telemark i TV Galaksija, izdvojio 161.600 dinara. Oglašavanje u štampi, radio stanicama i na internetu plaćeno još oko 225.000 dinara.

Kako su naveli u izveštaju, najveće izdatke u kampanji ovaj Savez imao je za reprezentaciju, prenoćište i overu potpisa, na šta je potrošeno oko 250.000 dinara.

SPS platio istu salu jeftinije od SZS

Ubedljivo najskromniju kampanju u Lučanima imali su socijalisti. Kako piše u finansijskom izveštaju dostavljenom Agenciji za borbu protiv korupcije, ta partija je iz budžeta opštine Lučani na ime kampanje dobila 20.200 dinara, dok je u vidu donacija prikupila još 35.120 dinara.

Sa tim novcem plaćeni su plakati i overa potpisa, dok je preostala suma, odnosno 3.000 dinara, potrošena na zakup sale Kulturnog centra Opštine Lučani. Zanimljivo je da je Savez za Srbiju istu salu platio 4.000 dinara skuplje.

Ni u izveštaju SPS ni u izveštaju Saveza ne navode se podaci o troškovima za tehničku pripremu, odnosno organizaciju izbornih mitinga.

Šta je sve još obeležilo izbore u Lučanima čitajte u tekstu na portalu Insajder.net.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari