Lutovac: Istinito obaveštavanje je obaveza a ne dobra volja 1Zoran Lutovac Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Ovde se ne radi o tome da želimo da se bavimo uređivačkom politikom RTS-a, nego, naprotiv, da ohrabrimo ljude u RTS-u da ne dozvole da im se vladajuća stranka bavi uređivačkom politikom.

I ovom prilikom zahtevamo da se ispunjavaju ustavne obaveze prema građanima da budu istinito, potpuno i blagovremeno obaveštavani o pitanjima od javnog značaja.

Podsećam da su sredstva javnog informisanja dužna da to pravo poštuju i da to nije stvar dobre volje ili uređivačke politike RTS-a, kaže za Danas Zoran Lutovac, predsednik DS, komentarišući stav javnog servisa da želi da je uređuje time što je svoje gostovanje u emisiji „Upitnik“ želeo da ustupi Aleksandru Obradoviću, uzbunjivaču iz fabrike „Krušik u Valjevu.

Lutovac navodi da je prostor koji je u „Upitniku“ bio namenjen Demokratskoj stranci u stvari bio pokušaj da se stvori privid o tome kako se RTS kao javni servis otvara prema drugim političkim opcijama.

– Mi smo odbili da učestvujemo u stvaranju lažne slike postojanja pluralizma na RTS-u. Istovremeno, ovo je bila prilika da se još jednom ukaže na činjenicu da RTS kao javni servis ne ispunjava svoju ustavnu obavezu da informiše građane o važnim društvenim temama. „Ustupanje termina“ Aleksandru Obradoviću koji je u skladu sa javnim interesom ukazao na sve što se dešava u državnom preduzeću „Krušik“ bio je simbolički čin ukazivanja na problem koji RTS ignoriše protivno interesu građana da budu informisani – naveo je Lutovac za naš list.

On je u ponedeljak u otvorenom pismu javnom servisu naveo da ukoliko se omogući da se Obradović obrati građanima i građankama Srbije, mi ćemo pristati da učestvujemo u vašim emisijama. Kako je napisao, za DS pregovori vlasti i opozicije u ovom trenutku nisu tema, a DS danas jedino vidi mogućnost da se u razgovorima sa predstavnicima EU dođe do slobodnih izbora.

Nakon ovog stava, usledio je i odgovor javnog servisa. RTS je ocenio da je predsednik DS-a odustao od ranije ambicije da određuje šta bi voditeljka trebalo da pita goste, već je pokušao da odredi ko bi u toj emisiji mogao da gostuje.

„U međuvremenu, nekoliko istaknutih članova DS-a stavilo nam je do znanja da su za njih ‘razgovori vlasti i opozicije’ i te kako važna tema i da ne dele mišljenje predsednika stranke. Posle svega, ostaje nekako utisak da se u ovom slučaju, kao i u mnogim sličnim, kada se sa različitih strana napada RTS, radi o jednom te istom – malo je tu istinske želje da Javni servis bude profesionalniji, neuporedivo više da se on uređuje“, navedeno je u reakciji RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari