Lutovac: Izbor Izvršnog odbora nije bio planiran 1Foto: FoNet/ Marija Đoković

Unutarstranačka borba u DS se još ne stišava, iako su izbori u toj partiji završeni 2. juna i izabran novi predsednik Zoran Lutovac.

Nedeljna sednica Glavnog odbora nakon koje su se u medijima pojavile vesti da nije bilo kvoruma za odlučivanje i izbor članova Izvršnog odbora, ali i ono što se dešavalo uoči sednice, pokazuju da staro stranačko rukovodstvo i dalje pokušava da utiče na odluke, nezvanično tvrde sagovornici Danasa.

Odgovarajući na pitanje kako i zašto je došlo do odlaganja izbora IO, Lutovac za Danas kaže da na ovoj sednici GO nije najavljen izbor IO niti su poslata imena mandatara i kandidata.

– Sve što je planirano smo uradili, a na samoj sednici ni jedne reči nije bilo o izboru IO. Sve je bilo u skladu sa statutom i našim aktima. Od organa stranke smo birali zamenika predsednika, kako je i bilo planirano. Na početku sednice, u prisustvu novinara, konstatovano je da imamo kvorum i imali smo ga sve vreme – navodi Lutovac. Kako dodaje, dezinformacije o tome da nije bilo kvoruma šalju oni koji se protive promenama u stranci, a bez provere objavljuju oni koji neprofesionalno obavljaju svoj posao.

Naši sagovornici iz DS navode da je tokom protekle sedmice, dok su trajale pripreme za Glavni odbor, Balša Božović, nekadašnji predsednik Beogradskog odbora i šef izbornog štaba koalicije oko DS na beogradskim izborima, navodno slao signale da će preko svojih članova u GO i uz pomoć Radoslava Milojičića Kene, koji je pre nedelju dana podneo ostavku na funkciju predsednika Izvršnog odbora, uskratiti kvorum ako njihovi ljudi ne budu izabrani u nov sastav Izvršnog odbora. Novo rukovodstvo je, prema rečima naših izvora, planiralo da u IO postavi svoje ljude iz Beogradskog odbora, što je Božoviću zasmetalo, jer i on želi mogućnost da utiče na odluke.

Uzimajući u obzir signale o rušenju kvoruma, ali i termin održavanja GO, koji nije povoljan jer su počeli godišnji odmori, sa dnevnog reda Glavnog odbora skinuta je tačka izbora IO, jednog od najvažnijih operativnih stranačkih tela. Pa se pod drugom tačkom koja je glasila „izbor stranačkih organa“, kako objašnjavaju naši izvori, podrazumevao samo izbor zamenika predsednika, te je na to mesto izglasan Saša Paunović.

Da li su ova naša saznanja tačna juče nismo dobili odgovor od Božovića, za kojeg naši sagovornici kažu da je itekako zainteresovan za sastav Izvršnog odbora koji će kada bude formiran raspisati izbore za novo rukovodstvo Beogradskog odbora, u kojem, bar se tako čini, uticaj žele i bivši i sadašnji lideri. Do izbora novog šefa beogradskih demokrata u tehničkom mandatu tu funkciju obavlja Dragoslav Šumarac, koji je i potpredsednik stranke. Prema nezvaničnim procenama, Dušan Kostadinović će za predsednika IO biti izabran najkasnije u septembru.

Savez čeka Obradovića i Stamatovića

Sastanak budućih osnivača Saveza za Srbiju biće održan u sredu, nezvanično saznajemo od izvora bliskih Savezu. Kako nam je rečeno, posle odluke DS da bude jedan od osnivača, čeka se odluka Dveri, čiji lider Boško Obradović uveliko pregovara sa inicijatorom Sveza Draganom Đilasom, a najvažnije usaglašavanje stavova je oko Kosova. U Savez bi mogao da uđe i Milan Stamatović, predsednik inicijativnog odbora Zdrave Srbije. Prema rečima naših sagovornika, postoji vrlo mala mogućnost da se i njih dvojica pojave na sutrašnjem sastanku osnivača.

NSP: Svaka vest da ima izvor

„Recept za obračun sa lažnim vestima koje se sve više pojavljuju u medijima je vrlo jednostavan. Uvesti obavezu da svaka vest mora da ima naveden izvor i da svaku vest mora da potpiše novinar koji radi i prijavljen je u redakciji medija koji vest objavljuje. Dakle, u osnovi rešenje je dosledna primena novinarske etike i onog znanja koje se stiče još na prvoj godini žurnalistike“, navodi se u saopštenju Narodnog slobodarskog pokreta Miroslava Parovića. Dodaje se da bi vođenje nekakvih novih regulatornih tela koja bi se bavila samo istragom lažnih vesti bio samo novi udar na budžet, a ujedno bi otvorio širok prostor za zloupotrebe. Umesto toga se moraju primorati već postojeće institucije (poput REM-a i sl.) da dosledno rade svoj posao, zaključuje NSP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari