Lutovac: Jači DS znači jači SZS, suštinski problem Srbije - autokrata na njenom čelu 1Foto: FoNet Aleksandar Levajkovic

Lider Demokratske stranke Zoran Lutovac izjavio je danas da bi ujedinjen DS predstavljao faktor jačanja i Saveza za Srbiju (SZS), jer bi doprineo većoj podršci tom Savezu od građana Srbije.

„Što DS bude jači, biće jači i SZS… Jedna od članica Saveza, jačajući sebe – jačaće i taj savez,“, rekao je Lutovac za Radio-televiziju Vojvodine.

Po oceni Lutovca, suštinski problem Srbije je to što je na vlasti „autokrata koji ne brine o opštem, već o sopstvenom interesu i interesu ljudi oko njega“.

„Moramo promeniti sistem koji favorizuje jednog čoveka – autokratu, koji je iskorenio demokratiju kao proces donošenja odluka u društvu. On sve odluke donosi sam“, kazao je Lutovac i dodao da su u Srbiji devastirane institucije koje treba da se bave problemima gradjana.

On je kazao da je DS izgubio podršku birača jer su ih prepoznali kao otudjene od sebe, dodajući da se DS više neće baviti statističkim podacima nego ljudima.

„To znači empatija plus stručnost, da probleme pretačemo u adekvatnu politiku, da se brinemo o nejednakosti, a ne profitu, da se brinemo o siromaštvu“, kazao je Lutovac.

Govoreći o kosovskom pitanju, Lutovac je rekao da je neophodno da se što pre normalizuju odnosi sa Prištinom u pogledu komunikacije, slobode kretanja ljudi, protoka robe i kapitala.

Lutovac je kazao da je suština da se postigne kvalitetno održivo rešenje koje će stvarno stabilizovati region, a da se o tome mora raspravljati u parlamentu i u društvu.

„Što pre pristupiti realizaciji odnosa koji normalizuju odnose Beograda i Prištini, onda se baviti normalizacijom odnosa u Srbiji, pa da se u toj normalnoj državi raspravlja u parlamentu i u društvu“, kazao je Lutovac.

Dodao je da se opredeljenje DS za članstvo Srbije u EU nije dovodilo u pitanje, a da u Sporazumu sa narodom, koji su potpisali, jasno stoje evropske vrednosti za koje se zalažu i stranke koje jesu za ulazak zemlje u EU, kao i one koje nisu za članstvo u EU.

„Smisao SZS je da omogući građanima da se slobodno izjašnjavaju“, dodao je Lutovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari