Lutovac: Srbiji je potrebna temeljna reforma društva 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac ocenio je danas da je Srbiji potrebna temeljna reforma društva, zasnovana na reformi obrazovanja. On je takođe izjavio da se nastavlja proces ukrupnjavanja te partije.

Taj proces predstavlja integrisanje u Demokratsku stranku, a ne stvaranje neke nove partije ili koalicije.

Radi se o okupljanju građanskog i demokratskog spektra, za šta je potrebna i promena stranačkog Statuta, rekao je Lutovac novinarima.

To je stvar koja se tiče građana. Suština je otvaranje prema građanima, izjavio je Lutovac.

Neophodna je reforma društva i obrazovanja

Sistem mora počivati na dostojanstvu vaspitača, učitelja, nastavnika i profesora. Vraćanje dostojanstva je prvi stub reforme obrazovanja, izjavio je Lutovac.

Prema njegovim rečima, decu treba vaspitavati tako da postanu građani, a ne podanici, i da uče šta su demokratija i diskriminacija, kakav je značaj zdravlja, medija.

Umesto ulaganja u besplatne udžbenike, u budućnost, kulturu, investira se u spomenike, prošlost, kič, izjavio je Lutovac.

Član Resornog odbora za prosvetu Goran Radojev je rekao novinarima da tri meseca pre početka nove školske godine Ministarstvo prosvete još nije izašlo sa jasnom strategijom nastave.

Ono što se, zbog virusa korona, događalo od marta do juna bilo je imitacija nastave, koja je doživela potpuni debakl, pošto je teret učenja pao na roditelje i školske drugove, ocenio je Radojev.

Ministarstvo prosvete moralo je u junu predstaviti jasnu strategiju održavanja nastave, izjavio je Radojev, uz konstataciju da ono što je najavljeno, uglavnom kroz medije, nije primenljivo.

Najavljeno je da će učenici nižih razreda deo nastave odrađivati u školi i da će kapacitet učionica biti sveden na četvrtinu. To znači da će umesto pet odeljenja biti 10 do 15, za šta je potrebno dva do tri puta više učitelja i dovodi u pitanje mogućnost spremačica da dezinfikuju učionice, rekao je Radojev.

On je izjavio da Ministatrstvo prosvete odgovornost prebacuje na roditelje, pošto oni treba da odlučuju kako će se organizovati nastava, „što nije zabeleženo u istoriji“.

Radojev je ocenio da je potrebno u potpunosti preći na onlajn nastavu, u realnom vremenu.

Svakom nastavniku i učeniku treba omogućiti računar, kvalitetnu intertnet vezu i obuku za onlajn nastavu, ali nabavka opreme nije obavljena, naveo je Radojev.

Predsednik Resornog odbora za prosvetu i bivši zamenik ministra obrazovanja Želimir Popov je rekao da ove godine mora da se donese Strategija razvoja obrazovanja i vaspitanja, ali se ne zna ko na njoj radi, mada je to zadatak koji treba da se poveri kompetenim stručnjacima.

Bez strategije se ne mogu voditi ni pregovori o ulasku Srbije u Evropsku uniju, konstatovao je Popov.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari