Lutovac: Nije bilo protivnika odluke da pravimo Savez 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Mogućnost da u opozicioni Savez za Srbiju uđu Dveri i DSS, ali i pridruživanje Zdrave Srbije Milana Stamatovića, kao i stav ovog bloka o Kosovu, kao da je ponovo uzburkao odnose unutar Demokratske stranke, odnosno dve suprotstavljene strane na završenim stranačkim izborima.

O Savezu poslednjih dana na svojim Tviter profilima polemišu poslanice DS Nataša Vučković i Gordana Čomić, ali i bivši predsednik Dragan Šutanovac i može se zaključiti da su protiv njega. Dok Zoran Lutovac, predsednik DS, za Danas kaže da su proteklih dana vođeni intenzivni razgovori o Savezu unutar stranke i da nije bilo disonantnih tonova.

Vučković je postavila pitanje: „Ako je opozicioni savez samo tehnička koalicija, a ne programska, zašto je usaglašen stav o Kosovu ključni element za osnivanje saveza.“ Protivkandidatkinja Lutovcu za mesto predsednika DS Gordana Čomić napisala je: „Ta stvar sa EU i Kosovom je dosta jednostavna za odrasle ljude: 1) kritikuješ loše poteze i neznanje Vlade, NIKAD ne dovodiš u pitanje strateške EU reforme i članstvo Srbije u EU 2) kritikuješ propagandu i igrokaze Vlade o Kosovu, NIKAD ne dovodiš u pitanje normalizaciju BG – PR.

Šutanovac je reagovao, ali na članstvo Stamatovića napisavši: Član Saveza? Uz to je dodao linkom sa vešću u kojoj Stamatović traži od Vlade da odmah dodeli diplomatski status ruskoj bazi u Nišu. Šutanovac je napisao odgovarajući na komentar tog tvita: „Pa možete onda u savez i sa Tomom Nikolićem, on je za to da postanemo ruska gubernija.“

Vučković juče nije želela da razgovara na temu odnosa DS-a i Saveza.

Na pitanje hoće li DS preispitati odluku o ulasku u Savez s obzirom na to da se deo funkcionera, odnosno poslanika, tome javno protivi, Lutovac za naš list kaže da je formiranje Saveza posledica jednoglasne odluke Glavnog odbora i da su svi u DS svesni važnosti okupljanja opozicije koju građani očekuju.

„Proteklih dana vođeni su intenzivni razgovori o Savezu unutar stranke. Pozvani su najpre predstavnici svih opštinskih odbora iz Beograda, potom u Novom Sadu svih opštinskih odbora iz Vojvodine i najzad, u Kragujevcu svih opštinskih odbora iz centralne Srbije. Na tim skupovima nije bilo disonantnih tonova u pogledu neophodnosti stvaranja saveza. Podrška savezu je opšta i snažna“, navodi Lutovac.

Upitan kako bi odgovorio na pitanje koje je Vučković postavila na Tviteru, on odgovara da se „ključni element formiranja saveza najbolje vidi u opisu naše države kao zarobljene države“. „Činjenica da je vlast usisala državu u svoju stranačku organizaciju i podredila je svojim partijskim ciljevima je najveći razlog i najvažniji motiv okupljanja opozicije“, ukazuje on.

Na pitanje hoće li članovi DS koji se suprotstavljaju odluci da DS uđe u Savez snositi odgovornost, on kaže da se „niko od članova nije na organima stranke suprotstavio odluci Glavnog odbora da DS formira savez“.

Podsetimo, tokom izborne trče unutar DS, Lutovac se zalagao za ukrupnjavanje opozicije i ulazak u Savez koji predvodi bivši predsednik Demokratske stranke Dragan Đilas. Protiv toga nisu načelno bili ni njegovi konkurenti. Međutim, niko se nije nadao da će se o savezu razgovarati sa desničarskim partijama Dveri i DSS, kao i da će okosnica okupljanja biti stav o protivljenju rešenju za kosovsko pitanje, odnosno pravno obavezujućem sporazumu koji bi Kosovu dao stolicu u UN, kažu nezvanično za Danas neki od članova DS. Kako dodaju, jedno je zajednička inicijativa za fer izborne uslove, pristup RTS, napuštanje parlamenta, ali koalicija je neprihvatljiva. Uz to postoje i spekulacije da među članicama Saveza nema jasnog stava o putu Srbije ka EU, što bi za demokrate trebalo da bude neprihvatljiv stav, ma u kakvom se stanju EU sada nalazila i ma kako loše raspoloženje članice EU imale prema daljem proširenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari