Lutovac: Rukovodstvo DS ne beži od stranačkih izbora 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je da aktuelno rukovodstvo DS ne beži od stranačkih izbora koje je najavio za kraj ove ili početak naredne godine.

Lutovac je u pisanoj izjavi naveo da će ti izbori biti održani „čim se stvore neophodni uslovi za održavanje izbora, kako proceduralne prirode, tako i uslove u kontekstu pandemije“.

„Aktuelno rukovodstvo ‘ne beži’ od održavanja izbora, naprotiv – i mi smatramo da su izbori potrebni iako se po Statutu unutarstranački izbori održavaju nakon izbora na kojima je Demokratska stranka učestvovala, što sada nije bio slučaj“, naveo je Lutovac a prenela DS.

Naveo je da grupa sadašnjih i bivših članova DS, koja je prošle subote organizovala izbore na kojima je za predsednika stranke izabran Branislav Lečić, nije prihvatila njegovu argumentaciju da se moraju poštovati procedure prilikom raspisivanja unutarstranačkih izbora.

„Bivši i sadašnji članovi, koji su nasuprot rukovodstvu i većini članova stranke, imaju dva cilja. Jedan je preuzimanje stranka a ako je to nemoguće, onda je njihova ideja da opstruišu rad stranke kako se ona nikad ne bi revitalizovala. To su uglavnom bivši funkcioneri koji će promenom Statuta izgubiti privilegovan položaj“, ocenio je Lutovac.

Upitan da li veruje da će Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave upisati Branislava Lečića u Registar političkih partija kao predstavnika Demokratske stranke, Lutovac je rekao da postoji ta mogućnost, ali da nije ubedjen da će se to desiti.

„Koliko god ministarstva bila u funkciji jednog čoveka, ipak ne mogu da ignorišu činjenice. Da biste doneli takvu odluku i upisali Lečića kao predstavnika DS, vi morate da se pozovete na neke činjenice, a baš nijedna činjenica ne govori u prilog ljudi koji pokušavaju da otmu Demokratsku stranku od njenih članova“, naveo je Lutovac.

Dodao je da će u slučaju da se to ipak dogodi, DS obavestiti „partnere u Evropi“ o stanju u stranci.

„Treba imati u vidu da bi to bila potpuna negacija vladavine prava i ogroman minus za Aleksandra Vučića i njegov režim. Uskoro će biti objavljen izveštaj Evropske komisije koji će sigurno biti najlošiji do sada, a ovo bi bio samo doprinos tom elementarnom odsustvu prava u Srbiji“, naveo je Lutovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari