Macan: Opozicija u Beogradu da se okupi oko platforme 1Foto: Rene Batista

Opozicija u Srbiji i Beogradu treba da se okupi oko platforme koja je puno prihvatljivija za narod nego predizborne koalicije, ali i da pobedi ego, smatra Krešimir Macan, stručnjak za krizno komuniciranje iz Hrvatske.

Budući da je dobar rezultat koalicije „Možemo“ na lokalnim izborima u Zagrebu i njenog kandidata za gradonačelnika glavnog grada Hrvatske Tomislava Tomaševića u prvom krugu izbora, podgrejala nade opozicije u Srbiji da bi i u Beogradu mogao da se ponovi zagrebački pobednički scenario, pitali smo Macana može li i lokalna inicijativa poput Ne davimo Beograd isto učiniti i u glavom gradu Srbije.

– Može, ali Vučić će ih razbijati uspešno kao i dosad. Dakle potrebno je to organizovati kao platformu i pobjediti ego. A srpski ego je nenadj…v kada je potrebno uništiti dobru inicijativu. To je model za mnoge i mnogi će ga koristiti. Ali ni uspeh koalicije „Možemo“ nije nastao preko noći. Potrebna je upornost i volja da ne prodate ideju zbog osobne koristi – odgovara Macan.

Upitan šta podrazumeva pod platformom, da li okupljanje opozicije u jednu kolonu, on pojašnjava da je „Možemo“ platforma koja okuplja stranke i ostale na putu prema istom cilju.

– To je pragmatičnije nego da se radi jedna partija. Svi pristupaju jednoj platformi. Kao da imate predizbornu koaliciju, ali ovo je puno privlačnije za narod jer nije politička struktura nego platforma koju svako može podržati ako se slaže sa ciljem. Pa je narodu to prihvatljivo kao pokret naroda a ne politički pokret – navodi on.

Politički konsultanti koji u Srbiji i regionu rade, između ostalog i izborne kampanje sa kojima je Danas razgovarao, ali koji su želeli da ostanu anonimni zbog prirode svog posla, objašnjavaju da je koalicija „Možemo“ u Hrvatskoj izašla na prošle parlamentarne izbore i ušla u Hrvatski sabor, i ima razvijenu infrastrukturu u dobrom delu Hrvatske a najbolju u Zagrebu. To joj je omogućilo dobar rezultat.

Kako nam objašnjavaju, iako je u Hrvatskoj u odnosu na Srbiju drugačiji izborni sistem a uslovi u kojima se glasanje odvija mnogo demokratičniji, opozicija pa i lokalni pokret Ne davimo Beograd ima šanse za ozbiljan rezultat.

Prema rečima naših sagovornika, mora se obratiti pažnja na to da će se uz beogradske izbore, kako sada stvari stoje, istovremeno održati i predsednički, a moguće i parlamentarni izbori.

U toj situaciji, kako nam je rečeno, predsednička kampanja kandidata SNS „poješće sve“.

Da bi se u tom kontekstu napravio ozbiljan rezultat u Beogradu, na koji opozicija računa, kako nam je objašnjeno, potrebno je imati veliku kampanju, a u glavnom gradu do izbora treba opozicione partije i pokreti da razviju organizaciju koja je toliko moćna da pokrije svako biračko mesto sa svojim kontrolorom, da svaka opoziciona opcija ima 110 kandidata, koliko broji Skupština grada, raspodeljenih po celom gradu koji vode sinhronizovanu kampanju.

Uz sve to, opoziciji je potrebna velika ideja koja će biti „game change“ u odnosu na dosadašnje kampanje. A ta velika ideja mora da stvori atmosferu među građanima da je pobeda moguća, zaključuju naši sagovornici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari