Makareg: Na Kosovu nema tenzija 1(arhivska fotografija) Foto: Đorđe Savić/EPA

Bezbednosna situacija na Kosovu je dobra i nema tenzija na terenu, rekao je za Juropian Vestern Balkans komandant multinacionalne borbene grupe – Istok (MNBG-E) sa sedištem u kampu „Bondstil“ Roj Makareg.

Govoreći o bezbednodnoj situaciji u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine, on je rekao da je Kfor vojna misija koja je posvećena očuvanju sigurnosti i bezbednosti svih naroda na Kosovu.

„Iz vojne perspektive, bezbednosni uslovi su postignuti i tenzija na terenu se ne može videti. Kfor osigurava bezbednost tako da politički nivo može voditi svoj dijalog koji je usmeren ka postizanju rešenja“, napomenuo je Makareg.

On je dodao da je Kfor uslovno prisutan, što znači da će ostati dok god to zahteva situacija, da ne postoji fiksiran krajnji datum za kraj misije i da NATO trenutno nema plan da ga smanji ili da ga povuče.

Pukovnik Makareg ja istakao sjajnu saradnju Kfora i Vojske Srbije.

„Sastajem se na kvartalnom nivou sa svojim kolegama, razgovaramo telefonom po potrebi, a moj Združeni komisijski tim za implementaciju radi sa njima na nedeljnom nivou. Sprovodimo sinhronizovane patrole sa Srpskim oružanim snagama. Od kada sam ja preuzeo komandu sredinom novembra prošle godine, sproveli smo sa njima više od 200 patrola“, naveo je Makareg.

Upitan da li smatra da ima prostora za unapređenje kada je u pitanju bezbednost Srba na Kosovou i mali broj povratka raseljenih lica, Makareg ističe da je sveukupna bezbednost dobra.

„Kfor garantuje bezbednost svim narodima na Kosovu, uključujući i Srbima. Sveukupna bezbednost je dobra. Povratak ne zavisi samo od bezbednosti, već je rezultat kombinacije politike i liиčih faktora“, objašnjava Makareg.

Makareg je ocenio da je prisustvo Kfora veoma važno i ključno za očuvanje bezbednosti, koja je neophodan uslov za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari