Makron čestitao Hotiju na izboru i pozvao ga na Samit u Parizu 1Emanuel Makron Foto: EPA-EFE/ JULIEN WARNAND

Predsednik Republike Francuske Emanuel Makron je danas čestitao premijeru Kosova Avdulahu Hotiju na izboru i istovremeno ga je pozvao da učestvuje na Samitu u Parizu.

„Vaša vlada preuzima odgovornost u ključnom trenutku za Kosovo. Na njoj je da preduzme značajne reforme: konsolidaciju vladavine zakona, uključujući borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i ekonomski i socijalni razvoj. Francuska će vas podržati u ovim reformama u službi građana Kosova i u evropskom približavanju vašim venama. Na vama je da se suočite sa drugim suštinskim izazovom za Kosovo nastavljanjem dijaloga sa Srbijom i traženjem rešenja za vaš spor sveobuhvatnim, konačnim i pravno obavezujućim sporazumom“, kaže se u čestitki Hotiju.

Makron ističe da već više od godinu dana Francuska i Nemačka posvećene obnavljanju dijaloga, koji bi mogao da počne tokom predstojećeg samita u Parizu.

„Verujem u vaše učešće na ovom samitu i u vašu spremnost da preduzmete potrebne mere da biste omogućili nastavak dijaloga, dok će Srbija takođe morati da uloži svoj deo napora. Nakon što se dijalog obnovi, na Evropskoj uniji je da podrži vaše napore za postizanje sporazuma. Uloga EU mora da ostane centralna, jer je ovaj spor izazov evropskoj bezbednosti i zato što kao Kosovo, Srbija ima za cilj da se integriše u našu Uniju“, kaže se u čestitki .

Makron takođe podvlači da visoki predstavnik Žosep Borel i novi specijalni predstavnik Miroslav Lajčak za dijalog Kosovo Srbija uživaju njegovo puno poverenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari