Makron: Namera Nemačke i Francuske nije da preporuče neko rešenje kosovskog pitanja 1Foto: EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je u Berlinu da su odnosi Srbije i Kosova prioritet današnjeg samita i da namera Nemačke i Francuske nije da preporuče neko rešenje kosovskog pitanja već da doprinesu nastavku pregovora Beograda i Prištine.

„Nemamo nameru da preporučimo rešenje, već da sagledamo sve moguće opcije, da razgovori budu bez strasti i bez tabua“, rekao je Makron na zajedničkoj konferenciji za novinare s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Makron je kazao da će na današnjem sastanku sa liderima zapadnobalkanske šestorke, Hrvatske i Slovenije, biti reči o najosetljivijim pitanjima i stabilnosti regiona, jer je ona „pre svega evropsko pitanje“ pošto od nje zavisi i stabilnost Evrope.

On je kazao da su poslednji meseci pokazali da je „moguće napraviti napredak“ i kao primer za rešavanje problema naveo Prespanski sporazum Grčke i Severne Makedonije.

Makron je naveo da Nemačka i Francuska žele zajednički da se angažuju na Zapadnom Balkanu da bi pružili doprinos stabilnosti regiona.

Dodao je da će partnerima sa Zapadnog Balkana danas predstaviti viziju novog angažmana Francuske u regionu u cilju obezbeđenja njegove stabilnosti.

Francuski predsednik je rekao da Pariz sa Berlinom želi na Balkanu da se angažuje u oblasti odbrane i bezbednosti i u cilju jačanja saradnje u borbi protiv finansijskog kriminala.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da su Nemačka i Francuska zajedno odgovorne za Zapadni Balkan.

Glavna tema današnjeg samita u Berlinu u organizaciji Merkel i Makrona jeste situacija na Zapadnom Balkanu, s naglaskom na odnose Srbije i Kosova. Na samitu učestvuju i lideri Srbije, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije, BiH, Albanije, Hrvatske, Slovenije i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari