Merkel: Konačno rešenje za Kosovo i Srbiju ne može da bude na štetu ostalih 1Foto: EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas, uoči početka skupa posvećenog Zapadnom Balkanu u Berlinu, da konačno rešenje za Kosovo i Srbiju “ne može biti na štetu ostalih u regionu”.

Ona je na zajedničkoj konferenciji za medije sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom rekla da današnja konferencija ni na koji način nema nameru da zameni berlinski proces, niti briselske pregovore između Srbije i Kosova.

Radi se o skupu gde će se iskreno i otvoreno razgovarati o svim izazovima, poručila je Merkel, prenosi Slobodna Evropa.

Makron je, takođe, poručio da će se večeras otvoreno razgovarati o svim opcijama koje su na stolu oko Srbije i Kosova.

Nemamo nameru da nametnemo rešenje Beogradu i Prištini. Želimo da razmatramo sve opcije, ali i da izbegnemo moguće nove tenzije u regionu koje bi mogle proizići zbog nekih opcija koje su na stolu, rekao je Makron.

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je ranije da namera Nemačke i Francuske nije da preporuče neko rešenje kosovskog pitanja.

Glavna tema današnjeg samita u Berlinu je situacija na Zapadnom Balkanu, s naglaskom na odnose Srbije i Kosova. Uz Merkel i Makrona, na samitu učestvuju lideri Srbije, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije, BiH, Albanije, Hrvatske, Slovenije i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari