Malići: Prepucavanje način da se zaštiti Radoičić 1 Foto Bojan Mrđenović

Saradnja istražnih organa Kosova i Srbije o ubistvu Olivera Ivanovića očigledno nije bila dobra i iskrena. Kosovska policija po nalogu istrage nije uspela da uhapsi Milana Radoičića jer se on sklonio u Srbiju.

To je čista politička opstrukcija procesa gde se unapred sumnja u pristrasnost kosovskih organa, ali se istovremeno kompromituje sam vrh vlasti u Srbiji budući da je Radoičić važna karika u direktnim političkim a verovatno i kriminalnim vezama vezama Beograda i Srpske liste, čiji je potpredsednik, ocenjuje za Danas Škeljzen Malići, kosovski pisac i analitičar.

Malići zatim dodaje da je Radoičić imao dobre političke i druge veze i sa delom kosovskih političara tako da je možda prepucavanje oko Radoičića način da se on do daljeg „zaštiti“…

Milan Radoičić, najpre kontroverzni biznismen sa severa Kosova, označen je u jednom trenutku za organizatora ubistva Ivanovića. Tada, neposredno nakon ubistva, predsednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdio da prvi put čuje za Milana Radoičića, da ne zna ko je on, da bi nekoliko meseci kasnije „nepoznati“ Radoičić postao potpredsednik Srpske liste na Kosovu. Kosovski premijer Ramuš Haradinaj je, međutim, u nekoliko navrata, pre ubistva Olivera Ivanovića označio Radoičića kao neformalnog lidera i predstavnika Srba sa severa Kosova sa kojim je imao nekoliko susreta, sa ciljem dogovora u vezi sa navodnim razvojem infrastrukturnih projekata.

Sagovornik Danasa, Škeljzen Malići, u odgovoru na pitanje našeg lista o tome da li je ideja o razgraničenju ili podeli Kosova popularna i na Kosovu, koliko je popularna u Srbiji, kaže da na Kosovu ta ideja više izaziva nedoumice i podele nego što ima podršku.

– Protivnici kažu da je to srpsko-ruska ujdurma. Problem je što ne postoji jasna ideja šta se razgraničava, ili razmenjuje. Ali, ono što iznenađuje jeste pomeranje fokusa međunarodnih faktora prema otvorenim solucijama, da ne isključuju razgraničenje ako se dve strane dogovore. Pitanje je da li se radi o gledanju kroz prste lokalnim akterima ili je to deo šire strategije pošto su se nagomilale krizne situacije oko granica u više raspadnutih ili poluraspadnutih država pa mi služimo kao eksperiment – ističe Malići.

On dodaje da je vrlo nezahvalno prognozirati šta će se desiti, iako izgleda da splašnjava žurba da se ceo posao završi do juna meseca. Sada se, napominje Malići, govori o kraju godine ili možda dužem procesu.

Pre nekoliko meseci sagovorniku našeg lista zabranjen je ulaz u Srbiju, prilikom puta iz Prištine u Beograd, na promociju knjige. Na pitanje da li je dobio bilo kakav odgovor od srpskih, nadležnih organa o tome, odgovara odrečno.

– Nisu dali nikakvo objašnjenje. Doduše, nisam se ni trudio mnogo da saznam, ove budalaštine traju već skoro četrdeset godina. Problem za nas na Kosovu je što su nam otežani i zatvoreni drugi putevi – zaključuje Škeljzen Malići za naš list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari