Manter: Pompeo uputio poruke podrške Beogradu 1Foto: Miroslav Dragojević

Uvek je dobro za lidere Amerike i Srbije da se susretnu i razmene mišljenja. Što se američke strane tiče, primetio sam dve poruke. Prvo, da Srbija treba da ubrza domaće reforme, koje će je učiniti snažnijim kandidatom za Evropske unije.

Drugo, Srbija i Kosovo treba da nastave pregovore o normalizaciji odnosa. Prema mom mišljenju, to su dobre poruke, poruke podrške, kaže za Danas Kameron Manter, bivši ambasador Sjedinjenih Država u Srbiji, komentarišući prekjučerašnji susret američkog državnog sekretara Majka Pompea i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, održan u zgradi Ujedinjenih nacija u NJujorku.

Manter naglašava da postoje i druga „goruća pitanja“ na Balkanu – formiranje institucija u Bosni, na primer, ili dalji napredak u odnosima Severne Makedonije i Grčke, kao i pitanja u Evropi, „koja utiču na budućnost svih zemalja u ovom regionu“.

– Zato je širi kontekst „Balkanskih dijaloga“, koji će biti nastavljeni ove jeseni, veoma značajan za uspeh onoga o čemu su državni sekretar Pompeo i predsednik Vučić diskutovali ove sedmice u NJujorku, poručuje sagovornik Danasa. „Balkanske dijaloge“, podsetimo, organizuje Institut Istok – Zapad, na čijem čelu je donedavno bio Kameron Manter, koji je i dalje angažovan u organizaciji navedenih skupova.

U zvaničnom saopštenju Stejt departmenta o sastanku Vučić – Pompeo navodi se da se Srbija poziva da „ubrza unutrašnje reforme i nastavi pregovore sa Kosovom o sveobuhvatnom sporazumu fokusiranom na međusobno priznanje“. Kako se ističe, državni sekretar je ponovo pozvao obe strane (Beograd i Prištinu) da „izbegnu provokacije koje sprečavaju nastavak procesa normalizacije i da se uključe u proces sa duhom kompromisa i fleksibilnosti koji je neophodan kako bi se osigurao sporazum koji će otključati potencijal obe zemlje“.

Posle sastanka sa Vučićem, Pompeo je putem Tvitera poručio da je imao „produktivan razgovor“ sa predsednikom Srbije o dijalogu Srbije i Kosova i o pristupanju Srbije Evropskoj uniji. „Normalizacija odnosa sa Kosovom ojačaće stabilnost i prosperitet za Srbiju, Zapadni Balkan i transatlantsku zajednicu“, ocenio je državni sekretar SAD.

Posmatrači u Beogradu posebno su ukazali na reči „transatlantska zajednica“.

Vučić je izjavio da je „zamolio američku administraciju da pokuša, iako je to i do sada činila, još snažnije da utiče na kosovsko-metohijske Albance da ukinu takse“… kako bi bio nastavljen dijalog Beograda i Prištine. On je, takođe, preneo da je govorio o „važnosti zaštite naših sakralnih objekata na KiM“ i da mu se čini da je „ono što sam govorio izazvalo pažnju sekretara Pompea“.

Prema Vučićevom mišljenju, pregovori o kosovskom pitanju „u najboljem slučaju“ mogu da budu nastavljeni u decembru.

Vučićeva poseta NJujorku i radni ručak sa Pompeom na marginama zasedanja SB UN o Bliskom istoku najavljena je dan uoči puta saopštenjem Stejt departmenta i predstavljala je iznenađenje za medije u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari