Manter: Stav SAD poznat 10 godina 1Foto: EPA/ NADEEM KHAWER

Nekadašnji ambasador SAD u Beogradu i predsednik Instituta Istok – Zapad Kameron Manter izjavio je u Danu uživo N1 da je za Sjedinjene Američke Države najbolji potez za Srbiju i Kosovo međusobno priznanje.

„Rešenje koje je najbolje jeste da nezavisno Kosovo i nezavisna Srbija nauče da rade jedni s drugima, da rade u pravcu budućnosti“, rekao je on.

Komentarišući izjavu ambasadora Kajla Skata da je Kosovo za SAD nezavisna država, Manter je podsetio da su tokom njegovog mandata SAD priznale Kosovo.

„Kao što je rekao ambasador Skat, to nije ništa novo. To je stav SAD o jednoj pravoj državi, kao što je i Srbija stvarna država. To je naš stav već 10 godina. Iznenađuje me da to iznenađuje Srbe. Amerika je uvek smatrala da postoji budućnost za nezavisno Kosovo i nezavisnu Srbiju zajedno, u odnosima saradnje i na putu za Evropu, uz podršku američkih prijatelja. To je uvek bio naš stav i mislim da je to upravo rekao Kajl Skat“, istakao je Manter.

Odgovarajući na pitanje o mogućem povlačenju UNMIK sa Kosova, Manter je ocenio da je to pitanje nešto za šta se Amerikacni dugo zalažu.

Prema njegovom mišljenju, Srbija ne bi trebalo da se boji formiranja Vojske Kosova.

„Mislim da je moguće izgraditi poverenje gde normalne strukture u obe zemlje neće biti razlog za strah“, smatra nekadašnji američki ambasador u Beogradu.

Manter je podsetio da je američka vlada ohrabrivala razgovore Vučića i Tačija, kao i to da će, ako dođe do sporazuma koji je prihvatljiv za obe strane, podržati rešenje i podstaći druge da to podrže.

Prema njegovom mišljenju, zamena teritorija na etničkoj osnovi nije pravo rešenje.

„Ono što treba da se desi jeste produbljavanje odnosa tako da postoji poverenje. Nadam se da se Vučić i Tači zalažu ne samo za pitanje zamene teritorija nego i da govore o stvarima koje će pogurati ovaj proces napred. Time mislim da oni zaslužuju naše poverenje i treba da kažu kako da rešimo ovaj problem. Puno teških stvari mora da se desi i mislim da oni to znaju“, rekao je on.

Manter je priznao i da ne poznaje pravo značenje termina „razgraničenje“, koji je upotrebio predsednik Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari